Steg-for-trinn-guide for å bygge ditt eget hus

Begynner du snart å gjenkjenne prosjektet ditt som et hus
Når utgravningen, fundamentet og betongarbeidet er utført, begynner du snart å gjenkjenne prosjektet ditt som et hus.

Svært få mennesker er kvalifiserte til å utføre alle byggetrinnene for å bygge hjemmet sitt, men du kan kanskje fungere som din egen hovedentreprenør (GC) og ansette underleverandørene (under) i den rekkefølgen de er påkrevd.

Det kan være noen aspekter av arbeidet du kan gjøre selv, men bare ved å forstå hele prosessen kan du bestemme hvilket arbeid du skal takle.

Denne guiden skisserer det grunnleggende og kronologien for å organisere et husbygg helt. Å ansette underleverandørene dine etter behov og spare penger der du kan ved å sette i svettekapital er den største pengespareren når det gjelder å bygge et hus.

Fordeler
 • Du kan spare enormt mye penger. Hovedentreprenører tar 15 til 25 prosent av totalprisen for å bygge huset ditt. På en jobb på 149000€ sparer du minimum 22400€ ved ikke å ansette en GC.

Ulemper
 • Du kan lett komme deg over hodet. Gode entreprenører tjener gebyret sitt. De har en etablert liste over abonnenter, kjenner tillatelseskontorene, har leverandører og vet hvordan de skal koordinere for å eliminere eller minimere nedetid. Gode entreprenører tjener penger.

I denne guiden kan du forestille deg hva som fungerer som GC for et hus der planene allerede er tegnet av en arkitekt.

Grunnleggende om tomter og konstruksjoner

Først er det på tide å bli lokalisert bokstavelig og billedlig. Ikke bare får du prosjektet rett i tankene og på papiret, men du sitter bokstavelig talt ditt tiltenkte hjem på byggeplassen.

 • Fjern byggeplassen for børste og annet søppel, ned til bakkenivå og minst 25 meter rundt den planlagte husomkretsen: Dette involverer ofte et eget arbeidsmannskap som utfører dette arbeidet.
 • En landmåler stikker ut tomten, basert på originale tomtegninger som indikerer eiendomsgrensene.
 • Gjør endringer i områdets topografi hvis nødvendig for å endre vannstrømmen over til stedet: Dette krever ofte en entreprenør med jordflytende utstyr.
 • Bestill en avfallsrester for å håndtere avfall under byggeprosjektet.
 • Bestill ett eller flere bærbare toaletter: Dette er viktig med mindre du forventer at ulike underleverandører skal bruke hjemmets bad.
 • Bestill midlertidige verktøy fra kraftselskapet.
 • Ansett en elektriker for å koble til et midlertidig elektrisk panel: Dette er ofte montert på en eksisterende verktøystolpe.

Hellende betongfot og fundament

Ting vil begynne å bli alvorlige nå - både når det gjelder arbeidskraft og penger - med utgraving og installasjon av fundamenter og plater. Alt før dette har føltes som irriterende prep-arbeid; nå vil du føle at du bygger noe.

Dette arbeidet utføres nesten alltid av utgravningsentreprenører og fundamentspesialister - en helt annen gruppe entreprenører enn tømmermannskapene som snart vil være på stedet. Dette er poenget med ingen retur. Bunn og fundament utgjør en så stor del av hele husbyggingskostnaden at det å stoppe etter at fundamentet er bygget betyr at du vil ha kastet bort mye penger. I tillegg vil du ha en enorm mengde betong eller murarbeid som roter et sted, noe som gjør salg av eiendommen ekstremt vanskelig.

Her er hva som skjer

Vanligvis vil du eller entreprenøren hente inn et eget selskap hvis eneste oppgave er å bygge stiftelser, ettersom jobben krever svært spesialiserte ferdigheter.

 1. Entreprenøren graver grøfter for frostfot.
 2. Inspektører ankommer for å sjekke dimensjonene på grøfter.
 3. Entreprenøren heller betong for fotfeste.
 4. Foot avløp er konstruert, og disse er designet for å tømme vann bort fra bunnteksten og beskytte dem.
 5. Entreprenøren bygger vertikale fundamentvegger som hviler på underlagene, ved hjelp av enten hellet betong eller betongblokk: Andre typer fundamenter brukes noen ganger, selv om de er sjeldne.
 6. Fundamentet er vanntett helt opp til ferdig nivå: Det opprettes hull i grunnmuren for å tillate dirigering av vannforsyning og avløpsledninger.

Kjører rørleggerarbeid og elektriske ledninger

Hvis du legger et fundament av platetypen, vil du ta med rørleggere og elektrikere til å "grove" inn noen av tjenestene før du heller betongplaten:

 • Rørleggere: Det legges rør som til slutt blir dekket av betong.
 • Elektrikere: Hvis elektriske ledninger vil løpe gjennom betongplaten via metallrør, er det på tide at disse rørene kjøres.

Helling av betongplatene

Alt før dette har føltes som irriterende prep-arbeid
Alt før dette har føltes som irriterende prep-arbeid; nå vil du føle at du bygger noe.

Med alt på plass er det på tide for underleverandøren å helle betongen.

 1. For en husplate installerer entreprenøren først isolasjon av skumplater.
 2. En fire-tommers minimum grusbunn går over skumplaten og danner basen for betongen.
 3. Det kommer en dampbarriere av plast.
 4. Trådnettarmering legges deretter ned og plasseres, slik at den heves litt over karakteren: Dette vil gjøre at armeringen kan sitte midt i betonglaget, hvor den vil gi mest styrkearmering.
 5. Entreprenøren heller nå betongplaten, sannsynligvis fra ferdigblandede lastebiler som leverer en stor mengde betong.
 6. Hvis du bygger en garasje eller kjeller, er dette også tiden for å helle betong på disse stedene: Det er dyrt å bringe betongentreprenøren tilbake for en ny helle.

Innramming, sidespor og taktekking

Når utgravningen, fundamentet og betongarbeidet er utført, begynner du snart å gjenkjenne prosjektet ditt som et hus. Det er fordi nå innrammede tømrere vil ankomme for å legge tømmerrammen for gulv, vegger og tak, og deretter flytte til installasjonen av kappe, sidespor og taktekking. Dette arbeidet kan skje med bemerkelsesverdig hurtighet. I løpet av en uke eller to kan du plutselig kjenne huset ditt som et hus.

Noen huseiere er i stand til å hjelpe til med arbeidet på dette tidspunktet, men normalt vil dette arbeidet utføres av et dyktig tømrermannskap. Noen huseiere kan imidlertid takle deler av arbeidet, for eksempel å legge gulvbelegget over bjelkene eller hengende veggplate.

Her er den generelle rekkefølgen av arbeidet for tømrermannskapet:

 1. Opprett en innrammingsrekkefølge av nødvendig tømmer, negler, byggefilt eller husfolie og lim, basert på dine byggeplaner.
 2. Når det er godt vær, kommer tømmermannskapet for å ramme inn husveggene, inkludert gulv, tak og takskjelett: Innramming er det grunnleggende "skallet" i huset, minus sidespor og takflate. De grove åpningene for vinduer, dører og takvinduer blir innrammet på dette tidspunktet. Den grunnleggende kappen på veggen og takflatene avslutter dette trinnet.
 3. Installer vinduer, dører og takvinduer: Vanligvis vil dette gjøres av det samme tømmermannskapet som gjorde innrammingen, men noen ganger vil produsentens mannskap komme inn for å gjøre dette arbeidet. Det er også en jobb noen huseiere kan takle. På dette tidspunktet, når bygningen er kappe, og dører og vinduer er installert, kan underleverandørene som gjør det elektriske og rørleggerarbeidet nå ankomme for å starte den grove delen av jobben.
 4. Den ferdige sidesporflaten er nå installert over kappen etter at huskledningen først er pakket med en eller annen form for værbeskyttelsesmembran: Igjen blir dette arbeidet ofte gjort av samme entreprenør som gjorde innrammingen og kappingen.
 5. Til slutt kommer taktekkerne inn for å fullføre påføringen av takblink og helvetesild eller andre ferdige takflater: Husets grunnskall er nå ferdig.

Installasjon av grovt innlagt elektrisk og rørleggerarbeid

Nå begynner interiørarbeidet på huset ditt med ankomsten av murere, elektrikere, rørleggere og VVS-spesialister.

 1. Murere bygger skorsteinen hvis hjemmet ditt har en: Dette innebærer vanligvis påføring av murstein eller steinfiner over en base av betongblokk som ble lagt av grunnentreprenøren.
 2. Elektrikere og rørleggere gjør det grove arbeidet for elektriske kretser, rørleggerarbeid og rørledningssystemer: Dette arbeidet er åpenbart enklere uten vegg, gulv og takflater på plass. Etter ferdigstillelse vil disse entreprenørene forsvinne en stund, og deretter komme tilbake etter at vegger og tak er på plass, for å fullføre de endelige tilkoblingene til forskjellige inventar.
 3. Inspeksjoner er laget av grove innretninger: Avtale med tillatelser og inspeksjoner håndteres av entreprenøren, men hvis du selv takler dette arbeidet, faller ansvaret for inspeksjoner på deg.
 4. Installer isolasjon i veggene og loftet: Dette gjøres noen ganger av tømmermannskapet eller en spesialistentreprenør, men mange huseiere finner ut at dette er et arbeid de selv kan gjøre for å spare penger.

Hengende gips og installering av dekor

I de neste trinnene begynner interiøret å se ferdig ut etter hvert som vegg- og takflater blir installert.

Dette er trinn som noen huseiere kan ta på seg selv, forutsatt at de har gode DIY-ferdigheter. Hvis ikke, blir dette begynnelsearbeidet ofte utført av et mannskap på ferdig snekkere, vanligvis en del av det samme underleverandørlaget som sørget for innramming av tømrerarbeid. Endelig vil interiøret begynne å se ut som et ekte interiør. Her er den typiske rekkefølgen av oppgaver.

 1. Tørrvegg henges over hele huset: Alle vegg- og takflater blir vanligvis hengt før videre arbeid fortsetter.
 2. Gipsveggsømmene er teipet, muddet med fugemasse og pusset ferdig.
 3. Alle innvendige vegger og tak er grunnet: Dette gjøres ofte med sprøyteutstyr og skjer veldig raskt, da det ikke er behov for å bekymre seg for listverk og gulvflater.
 4. Alle pyntelister er installert, inkludert dør- og vinduhus og kronlister.
 5. Alt skap er hengt på bad, kjøkken og andre områder.

Maling og ferdig arbeid

Etter at det rotete arbeidet med å installere gips og grunning av veggene er gjort, er det på tide å hente inn maleren igjen.

 1. Vegger er malt, og tak er enten malt eller ferdig med tekstur: Igjen, dette er jobber huseiere kan takle seg selv for å spare penger.
 2. Benkeplatene på kjøkkenet og badet er installert: Dette kan gjøres av tømrere, huseiere eller spesialister på skap og benkeplater.
 3. Installasjon og tilkobling av ferdige elektriske og rørleggerinnretninger gjøres: På grunn av det faktum at det er kodeproblemer involvert her, er det bare de dyktigste byggherrene som skal takle dette.

Installere gulv

Det indre av hjemmet ditt nærmer seg nå fullføring. Likevel er det noen få ting å gjøre:

 1. Legg gulvflatene i hele huset: De kan omfatte tepper, løvtre, laminatgulv, keramiske fliser og andre alternativer. Dette er ofte en jobb for enda en underleverandør, selv om huseiere kan takle installasjonen av noen typer gulv.
 2. Rydd opp arbeidsplassen: Det er det søppelbøtten din er for. Hvis du velger å ikke gjøre dette selv, er det selskaper du kan ansette som spesialiserer seg på opprydding etter byggearbeid.

Installere innkjørsel og landskapsarbeid

Den siste runden i ditt DIY-husbyggeprosjekt innebærer utvendig arbeid, sammen med litt byråkrati for å rydde opp.

 1. Komplett utvendig landskapsarbeid: Dette kan noen ganger være et DIY-prosjekt, men det er også mange entreprenører som vil designe og installere et stilig landskap for deg. Dette er arbeidskrevende arbeid, så tenk nøye før du tar det på deg selv.
 2. Bli kvitt søppelbøtten: Ring avfallshåndteringsfirmaet for å hente søppelbøtten og spesifiser at du ikke trenger en erstatning.
 3. Få en avsluttende inspeksjon: Arranger endelige inspeksjoner av tillatelsesbyråene.
 4. Planlegg en siste gjennomgang hvis du bruker en totalentreprenør: Hvis du opptrer som din entreprenør, vil du "gå gjennom" etter at hver handel (underleverandør) har avsluttet sitt arbeid.
 5. Kontakt utlåner: Arranger en avsluttende inspeksjon av utlåneren din, hvis du finansierte bygningen av huset ditt med et byggelån.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail