Riktig teknikk for hengende gips

På en gang var bruk av gipsspiker standardmetoden for å feste gipsplater til rammedeler
På en gang var bruk av gipsspiker standardmetoden for å feste gipsplater til rammedeler, men i disse dager er de fleste installasjoner avhengige av gipsskruer.

Installering av gips, noen ganger referert til som hengende gips, er en av disse "big bang for the buck" -prosjektene. Med en liten økonomisk investering kan du endre utseendet til et uferdig rom, for eksempel en garasje, på kort tid. Vellykket installasjon av gipsplater henger på riktig forankring av gipsplatene til rammedelen.

Selv om du selv kan installere gips, blir jobben mye enklere hvis du har en hjelper eller to, spesielt hvis du dekker taket. Gipsveggen er festet til innramming med gipsskruer eller negler. Det første trinnet i prosessen er derfor å sjekke pigger og bjelker for buer eller vendinger. De ferdige veggene vil se best ut hvis de er så flate som mulig. Inspiser visuelt piggene eller bjelkene for å se om de er justert i et rett plan. Alternativt kan du holde et langt, rett brett eller nivå over rammen.

Hvis noen innrammingsmedlemmer stikker ut, kan du trimme dem med en sag eller et plan (en krafthøvler er perfekt for denne jobben). Fyll ut lave flekker med mellomlegg festet med negler eller lim.

Velg en gipsfeste

På en gang var bruk av gipsspiker standardmetoden for å feste gipsplater til innrammingselementer, men i disse dager er de fleste installasjoner avhengige av gipsskruer. Gipsskruer har et riflet hode som er utformet for å fordypes litt under overflaten av gipspapiret uten å bryte det, og grove tråder for best mulig hold i gipskjernen. Skruer kan kjøres raskere enn negler, med mindre sjanse for å skade ansiktet på gipsveggen; de holder også gipsplaten bedre enn negler.

Det beste verktøyet for å feste gips er en skruegevær, som kan justeres for å drive skruene til den perfekte dybden. Du kan også bruke en trådløs boremaskin med en justerbar clutch, eller du kan bruke spesielle gipsskruer som passer inn i en borepatron. Disse bitene er designet for å slutte å snu når skruen treffer ønsket dybde.

Hvis du foretrekker "retro" -tilnærmingen og velger spikring, bruk en gipshammer som har et buet ansikt som etterlater en liten grop rundt neglehodet. Og bruk gips negler med ringskaft. Skruer skal trenge inn i rammen minst 1,60 cm, noe som betyr at lett å finne 3,20 cm skruer vil være tilstrekkelig for både 1,30 cm og 1,60 cm gipsplater. Negler skal trenge inn i innrammingen minst 1,90 cm.

Unngå overkjøring av gipsfester

Skruer og negler må kjøres under overflaten av gipsplaten, slik at de kan dekkes med fugemasse og pusses for å skape en glatt overflate. Men de skal ikke kjøres så dypt at de river papiroverflaten og skader gipskjernen. Når papiret er revet, går mye av festekraften til festet tapt.

Gipsveggen er festet til innramming med gipsskruer eller negler
Gipsveggen er festet til innramming med gipsskruer eller negler.

En riktig drevet feste er bare litt nedsenket under overflaten. Skruedybde kan kontrolleres på en skrutrekk eller en batteridrevet bor med justerbar clutch, men riktig hamringsteknikk krever litt øvelse.

Fest gipsplaten

Hvis du dekker til både vegger og tak, begynner du med taket. Når du fester gips til takbjelker med en avstand på 41 centimeter på midten, bør festene være plassert 30 cm fra hverandre. På veggbolter skal det maksimale avstanden mellom festene være 41 centimeter. Før skruene inn i hver pinn under panelet.

Fest festene hver 20. centimeter langs de uformede kantene, men hold dem minst 1 cm fra kanten for å unngå å skade gipskjernen. Når du bruker negler, må du planlegge å "doble spiker" (dvs. kjøre en andre spiker 5 centimeter fra den første på hvert feste sted) langs overflaten av gipsveggen.

Etter å ha tildekket taket, fest de øverste arkene til veggen. Før du gjør det, må du imidlertid merke plasseringene til veggpinnene på kantene av takgipsen med en blyant. Dette vil gjøre det lettere å finne studsentrene når du driver skruer inn i veggpanelene.

Når piggplasseringen er merket, løfter du panelet på plass. Kjør en skrue i bunnen av panelet inn i en midtpinne, og arbeid deg ut og opp panelet. Løft panelet på plass på skruene, og ta deretter skrutrekket i den ene hånden mens du skyver panelet på plass med den andre hånden og skulderen.

Bunnpanelene skal passe tett inntil toppanelene. Den enkleste måten å håndtere dette på er å bruke en gipsløfter. Kommersielle modeller er best, men du kan lage en passende spak av et par tømmerrester.

Tips for å installere gips når du arbeider alene

Den beste måten å installere gips på er å ha litt hjelp (en hjelper er tilstrekkelig for vegger, men to hjelpere er ideelle for tak). Noen ganger kan imidlertid arbeidet bare ikke vente på at hjelpen skal komme. Når du står overfor utsiktene til å henge gips alene, er det noen tips som vil gjøre jobben mer håndterbar.

  • Lei en gipsheis. En gipsheis kan holde et panel på plass mot taket eller mot veggen, og frigjør begge hendene for å enkelt skru skruene.
  • Lag ditt eget løft. Hjemmelagde seler er ikke like effektive som en heis, men de er enkle å montere og billige. Lag en tannregulering ved å feste en 4 meter lang 2x4 til en 2x4-ben i full lengde. Den T-formede avstiveren skal være omtrent en tomme lengre enn takhøyden. Lag to av dem.
    Hvil bøylen mot veggen i en liten vinkel, hviler deretter den ene enden av gipsplaten på bøylen mens du løfter den andre enden på plass. Skyv den andre bøylen under den andre enden av panelet mens du løfter den på plass. Juster panelet og selene til panelet er riktig justert.
    Hvis du jobber med en hjelper, bør du vurdere å lage en enkelt seler for å tjene som et ekstra sett med hender.
  • La det være. Når du installerer toppanelene på en vegg, kan det være lettere å håndtere panelet ved å hvile det på skruer som er midlertidig drevet inn i piggene omtrent 127 centimeter under taket. Løft panelet på plass på skruene, og ta deretter fast skrutrekket eller bor i den ene hånden mens du skyver panelet opp med den andre hånden og skulderen.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail