Veiledning til landskapsdesign

Landskapsdesign er kunsten å ordne eller modifisere funksjonene til en hage
Landskapsdesign er kunsten å ordne eller modifisere funksjonene til en hage, et byområde eller annet rom av estetiske eller praktiske grunner.

Landskapsdesign er kunsten å ordne eller modifisere funksjonene til en hage, et byområde eller annet rom av estetiske eller praktiske grunner. For organisatoriske formål er det ofte delt inn i to hoveddeler: hardscape og softscape. Studenter på feltet blir kjent med en rekke begreper som tar for seg hvordan betrakteren oppfatter utformingen av et landskap - og hvordan designeren kan endre denne oppfatningen, for eksempel:

 1. Enhet (harmoni)
 2. Balansere
 3. Proporsjon
 4. Overgang

Enhet er effektiv bruk av elementer i et design for å formidle et tema. Enhet oppnås ved å implementere et design konsekvent over et landskap gjennom masseplanting eller repetisjon. Mens balanse er et begrep for sammenligning mellom to segmenter i et landskap, gjelder enhet det samlede bildet av et landskap. Enhet er oppnådd når betrakteren fornemmer at alle de enkelte elementene i et landskap passer sammen for å danne et sammenhengende tema.

Mens du strever etter enhet, ikke glem å holde ting i proporsjoner. Andel er følelsen eller kravet om at størrelsen på de enkelte komponentene eller gruppene av komponenter i et landskap passer harmonisk inn i hele landskapet. En måte å oppnå proporsjon på er ved riktig bruk av overgang som brukes til størrelsen på de respektive komponentene. Et landskap som ikke klarer å formidle god andel er et som er skjemmet av brå overganger.

Overgang er den gradvise endringen som oppnås ved manipulering av de grunnleggende designelementene farge, skala, linje, form og tekstur. Unngå brå overganger med mindre du prøver å oppnå en bestemt effekt.

For eksempel, hvis fargen på blomstene dine gjentas når du går fra en del av hagen til en annen, er det en følelse av en sammenhengende helhet, som gir deg en jevn overgang.

Noen ganger forbedres en vellykket overgang ganske enkelt ved å legge et passende landskapselement til et stort rom, og derved dele den opp i segmenter som er lettere fordøyelige for betrakteren. Man kan si at det blir opprettet en overgang i slike tilfeller.

Inkludert nedenfor er noen flere av disse konseptene:

 1. Planteform
 2. Plante tekstur
 3. Linje
 4. Fargeteori
 5. Brennpunkt

Et beslektet ord er landskapsarbeid, men de to begrepene er ikke synonyme. Landskapsarbeid er den mer overbue av de to og er ofte selvlært. Å studere landskapsdesign kan hjelpe deg med å oppnå overlegen landskapsarbeid, fordi mange aspekter ved landskapsarbeid tjener sterkt på en designer. Videre går landskapsarbeid utover glamouren til den kreative siden (det vil si design) og inkluderer vedlikehold av landskapet. Mens designerens jobb er å planlegge hvordan det ferdige området vil se ut - og ofte utføre den resulterende landskapsplanen - er det noen andre som vil være ansvarlige for å opprettholde nettstedet i orden.

Landskapsdesign er mer kunst enn vitenskap

Nettopp fordi landskapsdesign er mer kunst enn vitenskap
Nettopp fordi landskapsdesign er mer kunst enn vitenskap, kan fornuftige mennesker være uenige om hva som er best.

Siden planter er kjernen i landskapsdesign, er kunnskap om vitenskapen om hagebruk en av dens kritiske komponenter. Feltet er imidlertid mer en kunst enn en vitenskap. Noen avgjørelser vil ikke være basert på vanskelige fakta, men på personlig smak, intuisjon eller nåværende konsensus.

For eksempel, i utformingen av en grunnplanting, er det ikke noe sett med harde vitenskapelige fakta som man kan peke på for å hevde at et buet design er bedre enn et rett. Likevel ser det ut til at de fleste samtidige er enige i at et grasiøst buet design bare ser bedre ut. På et ubevisst nivå virker folk overbevist om at en buet grunnplanting fungerer fordi den gjør en bedre jobb med å myke opp den overveldende lineariteten til en husvegg.

Nettopp fordi landskapsdesign er mer kunst enn vitenskap, kan fornuftige mennesker være uenige om hva som er best. Det er rom for forskjellige smaker og meninger. Disse forskjellene kan manifesteres i følgende:

 1. Plantevalg
 2. Valg i hardscape
 3. Formelle mot uformelle stiler

For eksempel, i diskusjoner om plantevalg, vil du av og til støte på forestillingen om at noen planter er overbrukte. I slike tilfeller må du alltid huske at det som blir sagt bare er en mening, selv om det blir sagt på en måte som høres autoritativ ut.

I debatter om hardscape fokuserer uenigheten ofte på materialet som skal brukes. Hvis du for eksempel skal lage et gjerde, vil du velge et vinylgjerde eller et tregjerde? Svaret kan avhenge mer av emosjonelle preferanser enn av intellektuelle argumenter. Likeledes, når du velger et terrassebord materiale, vil du gå med kompositt eller tre? Noen av komposittene gjør en fantastisk jobb med å etterligne tre. Men hvis du tilfeldigvis er et huseier som beundrer tre, hver gang du går på et sammensatt dekk, vil du bli påminnet om at det ikke er ekte tre.

Folk er uenige ikke bare om individuelle komponenter i landskapsdesign som planter og dekk, men også om den generelle stilen. Det er to store leirer du kan falle i når det gjelder stil: formell landskapsdesign og hyttehage (uformell) stil.

Både landskapsdesignere og landskapsarkitekter praktiserer landskapsdesign. For å gjøre det, bør du vite trinnene det tar, inkludert utdanning.

Beslektede artikler
 1. Kan du spare penger på landskap vanning med vannbrønner?
 2. Steintrapp vs konkrete trinn i hager
 3. Hvordan bygge en konkret uteplass?
 4. Hvordan designe en regnhage?
 5. Å lage et regnfat
 6. Hvordan bygge landskapsarkitekturer?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail