Estetisk: Definisjon i sammenheng med landskapsdesign

Landskapsdesign er opptatt både av estetiske
Landskapsdesign er opptatt både av estetiske og funksjonelle elementer i landskapsarbeid.

Definisjonen av estetisk (adjektiv), i den mest grunnleggende forstand, er "knyttet til forståelse av skjønnhet eller god smak." Det tilsvarende substantivet er "estetikk", som betyr "studiet av forståelsen av skjønnhet eller hvordan vi oppfatter skjønnhet." Denne studien anses å være viktig nok til å utgjøre en gren av filosofien.

I sammenheng med landskapsdesign brukes begrepet ofte tilfeldig. Du kan for eksempel si: "At huseierens hage er estetisk tiltalende", noe som betyr at du liker hvordan den ser ut.

Landskapsdesign er opptatt både av estetiske og funksjonelle elementer i landskapsarbeid. Mens førstnevnte til syvende og sist er subjektivt (det er ikke noe som tar hensyn til smak, som det gamle uttrykket går), blir profesjonelle landskapsdesignere faktisk styrt av noen grunnleggende regler som hjelper dem med å skape estetisk tiltalende design i kundenes tun.

Bruk estetikk i hagen din

Når landskapsdesign er opptatt av estetikk, ligner terminologien noe den som brukes i kunstverdenen: Landskapsdesignprinsipper inkluderer fag som fargeteori, form og tekstur, rollen som kontaktpunkter og hvordan vår oppfatning av "linje" og "skala" påvirker vår mening om en scene.

En av de store estetiske debattene de siste århundrene mellom gartnere har vært en fokusert på generell stil: mellom stilene til de uformelle og formelle hagedesignskolene. Sistnevnte foretrekker symmetri, stram struktur og ordenlighet. Et klassisk utseende i en formell hagedesign er en hekk, pent manikyrert, bestående av engelsk buksbom, og brukes til å utløse toppplanter. En slik hekk kan tjene som en skiller mellom planteområder, som har et tett organisert design.

Derimot kan de med estetisk smak lene seg mot uformell hagedesign bli tiltrukket av hyttehager, preget av et vilt fargemål og en forakt for åpenbar organisering. Denne stilen kan virke kaotisk, men det er en metode bak galskapen. Karakteristiske hytteplanter er valgt og ordnet nøye for å gi en følelse av raffinert rustikk. Mens formelle hager er designet for å imponere oss med sin geometriske presisjon, skal hyttehager få oss til å føle oss avslappede, komfortable, "hjemme".

Vær praktisk

"At huseierens hage er estetisk tiltalende"
Du kan for eksempel si: "At huseierens hage er estetisk tiltalende", noe som betyr at du liker hvordan den ser ut.

Så mye som du vil forskjønne hagen din, kan du ikke la fancy bære deg bort. Et hage er ikke en kunstnerpalett der noe går. Landskapet er delvis en utvidelse av hjemmet. Praktiske hensyn bør komme først; for eksempel:

 • Eiendommen din må være trygg å bruke.
 • Den skal ha et oppsett som samsvarer med hvordan du skal bruke det. En stor, velstelte plen appellerer kanskje ikke til deg på estetisk nivå, men det kan være praktisk å ha en hvis familien din vil drive med sport utendørs.
 • Det bør tilby privatliv (med mindre du ikke har noe imot å bo i en fiskebolle). Det er usannsynlig at du får full bruk ut av selv den vakreste hagen hvis det å være i det ikke fyller deg med en følelse av ro.

Det er viktig å være realistisk selv med plantene du velger å dyrke. Den flotteste flerårige vil gjøre deg lite bra hvis du dyrker den på et sted den ikke passer. Undersøk alltid nøye hva du skal vokse der før du kjøper.

Foreningen av skjønnhet og funksjonalitet

Selv om vi snakker abstrakt om estetikk som om den var atskilt fra landskapselementer som tjener et praktisk formål, er de to i virkeligheten ofte forenet. Når vi installerer et gjerde for å forbedre personvernet i en hage, vil vi også at det skal være attraktivt. På samme måte kan en praktisk gangvei hovedsakelig ment å koble punkt A til punkt B også være hyggelig å se på. Disse to eksemplene refererer til hardscape, men prinsippet gjelder også softscape og andre landskapsdesignelementer:

Ikke bli snakket ut av hva du vil

Mye studier har gått i å sammenligne og kontrastere de formelle og uformelle stilene til landskapsdesign, men det er også mye som er subjektivt i det vi gjør eller ikke synes er estetisk tiltalende i landskapsarbeid. For eksempel vil noen kritikere avvise bruken av visse planter i en hage bare på grunnlag av at de er veldig ofte brukt. Dermed vil du noen ganger høre at planter som Jackmans clematis og impatiens er "overbrukte".

Siktelsen for overforbruk er misvisende for nybegynnere og egentlig ikke mer enn en personlig mening som holdes av fagpersoner og elitistiske gartnere. I stor grad bør du dyrke planter du synes er fine, ikke planter som noen andre prøver å overbevise, med mindre du anlegger landskap for noen andre eller for å pynte en eiendom som er i ferd med å gå på eiendomsmarkedet. du er mer estetisk tiltalende

Begreper relatert til "estetisk" for å hjelpe deg med å huske definisjonen:

 • Estetiker
 • Anestetisk

Mens tilknytningen av det første begrepet (som betyr en lisensiert hudpleiespesialist) til "estetisk" er grei nok, vil det ikke være så klart for mange hvordan ordene "estetisk" og "bedøvelse" henger sammen. Prefikset an- betyr "uten" eller "ikke" på gresk. Når du blir bedøvd, svekkes (bevisst) din evne til å oppfatte eller føle. En alternativ stavemåte for estetikk er "estetisk."

Beslektede artikler
 1. Hva er Hardscape?
 2. Hva Softscape betyr, hvordan du bruker det, hva du velger
 3. Landskapsvedlikehold
 4. Plante "tekstur": mening, applikasjon
 5. Hva er landskapsarbeid?
 6. Hvordan tegne landskapsplaner?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail