Hvordan bygge landskapsarkitekturer?

Berms er mer interessante hvis de er formet som nyrebønner eller halvmåne enn om de er sirkulære
Berms er mer interessante hvis de er formet som nyrebønner eller halvmåne enn om de er sirkulære.

Hvis du er ny innen landskapsarbeid, er sjansen stor for at du har sett mange "berms" i løpet av livet uten å engang innse at disse strukturene hadde et navn. Det er fordi, for alle deres varianter, er konseptet bak berms så enkelt at det er lett å ta dem for gitt. La oss se på hva de er, hvordan du bygger dem og årsakene til at du kanskje vil inkludere en i landskapsarbeidet ditt.

Hva er en berm?

En berm er rett og slett en avrundet jordhaug (og noen ganger fyll) bygget på et ellers jevnt stykke land for å forbedre utformingen av en eiendom. Det faktum at en berm er avrundet er det som skiller den fra en hevet seng. Sistnevnte har en flat overflate og en rektangulær form.

Forsyninger for å bygge en berm

 • Fleksibel hageslange
 • Mel
 • Spade, spade
 • Stålrive
 • Stampverktøy
 • Trillebår
 • Fyll, for eksempel steinsprut eller grus (valgfritt)
 • Leirjord (valgfritt)
 • Matjord
 • Mulch
 • Kantmateriale (valgfritt)
 • Blokker (valgfritt)
 • Planter

Grunnleggende regler for bygging av berm

Det er få harde og raske regler for å bygge berms, men nybegynnere bør bruke følgende retningslinjer:

 • Gjør skråningen gradvis. Ikke bare vil dette se mer naturlig ut, men det vil også hjelpe deg med å forhindre erosjon. Ikke prøv en høyde som er mye større enn to meter, og utvid basen omtrent fem meter ut i bredden for hver fot som bermen stiger opp. Forholdet 5: 1 er bare et gjennomsnitt, for du bør variere stigningen for å skape større interesse. Gi berm mer enn en topp, og unngå å plassere den høyeste toppen i midten av berm.
 • Berms er mer interessante hvis de er formet som nyrebønner eller halvmåne enn om de er sirkulære.
 • Vær oppmerksom på potensielle dreneringsproblemer til enhver tid mens du planlegger og bygger berm. Husk at oppføring av en slik struktur i hagen din kan ha den effekten at den kanaliserer regnvann mot områder av landet der det aldri var tenkt å gå. Det er derfor det er bedre for en nybegynner å bygge en berm som er av relativt liten størrelse og å holde seg til å bygge bare en berm. I verste fall kan det hende du må installere et avløpssystem.
 • Smuss som er samlet opp vilje-nilly kan godt erodere når det regner, med mindre du tar hensyn til hvordan du legger på bermen, forutsatt at du vil unngå kostnadene for en berm bestående av matjord (leir). For å spare penger, bruk matjord som et topplag (det er flott å dyrke plantene dine i), men bruk leirholdig jord som et andre lag, ikke fyll som grus eller steinsprut. Leire er en jordtype som er mer ugjennomtrengelig for vann enn fylling, så matjorda dine vil ikke gjennomsyre gjennom den. Bruk fyll for å bygge opp hoveddelen av basen under leiren.

Trinnvise instruksjoner for å bygge en berm

I planleggingsfasen må du først ringe "Dig Safe" telefonnummer (eller tilsvarende i ditt område) slik at tilstedeværelsen av underjordiske ledninger osv. På eiendommen din kan markeres. Plasseringen du velger for berm vil avhenge av funksjonen den vil tjene for deg. Hvis det vil fungere som et planteseng for en blomsterkant som er ment å bli sett fra gaten, velger du et sted nær gaten. Uansett den nøyaktige plasseringen, la oss anta at du skal bygge bermen i det som for tiden er et plenområde. Slik fortsetter du:

 1. Merk bermens kant ved hjelp av en fleksibel hageslange. Gå tilbake og evaluer designet du nettopp har lagt ut. Juster etter behov. Når du er fornøyd, hell mel langs banen som er merket av slangen og fjern slangen. Du har nå oversikten over berm.
 2. Følg retningslinjene fra melet, og kast en spade i bakken langs dette omrisset.
 3. Arbeid inne i omrisset, og fjern alt torv med spaden.
 4. Fjern også matjord som er til overs i området etter å ha gravd ut tøffelen.
 5. Med en trillebår dumper du fyllet for å begynne å bygge basen. Ta deg god tid til å få formen og hellingen riktig, fordi de to neste lagene vil følge formen på dette laget (så dette er på tide å gjøre justeringer, ikke når du påfører leire og matjord).
 6. Hold fyllet en fot eller så borte fra grensen (du vil legge matjord her). Minimer dybden av fyllet der det er nærmest kanten, men øk dybden gradvis når du jobber mot midten.
 7. Påfør laget med leirholdig jord. Rake det ut jevnt. Tamp den ned.
 8. Påfør lag med matjord. Rake det ut jevnt. Tamp den ned. Spray den med vann for å fjerne luftlommene. Hvor tykt dette laget må være varierer avhengig av plantestørrelse, men mer er bedre. Selv noen små planter trenger minst 6 til 30 centimeter god jord å rote i.
 9. Installer planter i bermen, ved hjelp av de samme prinsippene for landskapsdesign som du vil bruke hvor som helst i landskapsarbeidet ditt, og påfør mulch.

Tips om bygging av Berm

Hvor tykt dette laget må være varierer avhengig av plantestørrelse
Hvor tykt dette laget må være varierer avhengig av plantestørrelse, men mer er bedre.

Kantmateriale og steinblokker er valgfrie forsyninger her. Slik kan de være nyttige:

 1. Fordi erosjon er en slik bekymring i dette prosjektet, gir det deg en forsikringspolicy ved å ringe berm med kanting: kantingen vil fange jord som skyller nedover skråningen. Stone gir en enkel kant.
 2. Steinblokker innebygd i en berm (isfjellstil, med en del som stikker ut av toppen, men det meste av steinblokken nede under), legger ikke bare til estetikken i designet, men tar også plass, noe som betyr at det er mindre fyllstoff å bekymre seg for.

Grunner til å bygge en berm

På det mest grunnleggende nivået handler det om å heve betrakterens øyehøyde ved å innlemme en berm i en ellers flat hage. Flate vidder er kjedelige, og å injisere et vertikalt element gjør et slikt rom mer interessant. Men i tillegg til denne mest grunnleggende årsaken til å bygge en, bør du vurdere at en berm kan være til fordel for et landskap ved for eksempel:

 • Fungerer som et planteseng i et område med dårlig jord (det samme kan en hevet seng)
 • Tilveiebringe vindbrudd og / eller støyskjerm
 • Fungerer som en personvernskjerm i forbindelse med plantematerialet som brukes
 • Å heve små planter nærmere øynivå slik at seerne kan sette pris på dem mer
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail