Hyttehager

Hyttehager: privatliv, uformell design
Hyttehager: privatliv, uformell design.

Alle som er eksternt interessert i landskapsdesignstiler har hørt om hyttehager. Men hva mener vi med å referere til denne designstilen? Du kan ha et vagt bilde i tankene dine av hva som utgjør en slik beplantning uten å ha satt fingeren på hva det er som skiller denne spesielle designstilen fra resten.

Vel, det er både en teknisk definisjon og en arbeidsdefinisjon av begrepet (du vil noen ganger se den aktuelle designstilen gitt som "English cottage gardens"). I denne artikkelen er jeg hovedsakelig interessert i arbeidsdefinisjonen, siden den er mindre restriktiv - noe som gjør den mer relevant for et større antall lesere. Men jeg vil først og fremst behandle den tekniske definisjonen.

Engelsk hyttehager

Det er i håndteringen av den tekniske definisjonen at det er mest fornuftig å bruke terminologien "engelsk hyttehage", spesifikt. For den tekniske definisjonen er avhengig av historie, som lokaliserer denne stilen i England, i et skogkledd miljø. Tenkte å være et fenomen fra bønden opprinnelig, og denne typen beplantning vil bli funnet bokstavelig talt på grunnlag av en hytte på landet (det vil si en ydmyk, rustikk bolig). I tillegg til dekorative blomster, ville bøndene dyrke planter som tjente praktiske formål, for eksempel:

I en egen artikkel lister jeg opp tradisjonelle hytte-hageplanter.

En hekk ville omringet hagen (eller i det minste en god del av den) for å holde husdyr ute (opprinnelig), eller kanskje et rustikt tregjerde.

Det ville tydeligvis ikke vært behovet for eller evnen til under slike omstendigheter å følge den form for formell hagedesignstil som de velstående praktiserte. Denne stilen er heller uformell; og det er denne uformelliteten som forener den tekniske definisjonen med arbeidsdefinisjonen.

Hyttehager: privatliv, uformell design

Når man diskuterer et slikt design i dag, vurderer folk ofte på en glidende skala, hvis du vil. Dermed behovet for en arbeidsdefinisjon av terminologien.

Ja, vi kan ha et bilde i tankene om den ideelle hyttehagen, som beskrevet ovenfor; men vi er også villige til å innrømme eksempler i rekkene av denne designstilen som mangler ett eller flere elementer som finnes i autentiske engelske hyttehager. Hvis du for eksempel ikke bor i en hytte, kan du fremdeles ha en hyttehage? Eller hva om du ikke vil dyrke frukt på eiendommen din: Trenger du fortsatt å plante frukttrær for å kvalifisere deg? Vi har en tendens til å være tilgivende i disse spørsmålene.

Så hva er de viktigste elementene i denne ærverdige stilen, transplantert inn i det 21. århundre? Jeg vil fokusere på to ting, i store trekk:

 1. Uformell designstil
 2. En følelse av privatliv

Men denne stilen er bare ett eksempel på en uformell design. Wildflower-enger er et annet eksempel på den uformelle designstilen og er ganske forskjellige fra hyttehager. Videre er det ikke nok å skape en følelse av privatliv med planting for å gjøre det til en hyttehage, uavhengig av designstil.

Denne stilen brukes fortsatt i det 21. århundre, selv om vi må forlate noen av komponentene som finnes i klassiske hytteplanter. Inspirert av slike som Claude Monet, Thomas Kinkade og Gertrude Jekyll, har vi begynt - som en praktisk sak - visse essensielle elementer i stilen og gjort den til vår egen. Alt dette stiller spørsmålet (som jeg begynte å svare på side 1): hva er de essensielle elementene i denne designstilen?

Jeg begynte med å liste opp en uformell designstil og en følelse av privatliv som to komponenter som må være til stede for en beplantning for å kvalifisere som en hyttehage. Disse er nødvendige, men ikke tilstrekkelige; vi må utforske videre for å komme til en bedre forståelse av denne designstilen.

Hyttestil

For å skille denne stilen fra andre eksempler på uformell landskapsdesign, tenk bare på ordene vi pleier å bruke når vi beskriver hytter som planter planter:

 • "viltvoksende"
 • "fargemål"
 • "tilsynelatende tilfeldig"
 • "planter bobler opp fra hvor som helst"
 • "tett plantet"
 • "raffinert rustikk"
Er ganske forskjellige fra hyttehager
Wildflower-enger er et annet eksempel på den uformelle designstilen og er ganske forskjellige fra hyttehager.

Hyttens hagestil er altså ikke en hvilken som helst uformell stil. Det er snarere en stil som er overstrømmende i bruken av et mangfold av planter i varierende høyder, former og teksturer, ordnet slik at de gir et inntrykk av overflod - med et snev av innfall.

Plantesenger vil være brede, uregelmessige i form og tett plantet med en rekke planteformer og teksturer. Ettårige vil supplere stauder, blomstrende busker og blomstrende trær for å sikre optimal fargedisplay. De fleste slutter å bruke 3 eller 4 dominerende farger for å unngå å overdrive det.

Minst ett av blomsterbedene vil bli plassert langs en husvegg, og erstatter den mer typiske grunnplantingen. Benytt deg av vindruedekket trelliser her, som vil myke utseendet på veggen.

Selv om plantene ser ut til å ha vært tilfeldig plassert, er det betydelig kunstneri involvert i en slik ordning. Dette kvalifiserer som en designstil: Ikke bare noe går, selv om denne designstilen er mindre restriktiv enn en formell designstil. Landskapsdesigntriks, for eksempel repetisjon (ved bruk av de samme plantetyper i mer enn ett bed) og planting på 3-tallet og 5-tallet, vil bli brukt i utgangspunktet for å oppnå enhet. Symmetri vil unngås.

Planter med varierende høyde vil bli brukt og tilfeldig lagdelt (høyest bak, kortest foran, resten løst imellom) i en sørvendt planteseng av solelskende blomster (for ikke å frata den korteste nødvendige sollys). Men unngå en altfor stiv lagdeling som antyder formalitet; "bryt ranger" her og der ved å flytte en gruppe høyere planter nærmere fronten. Der mangel på sollys ikke er et problem, vil du ha enda friere regjeringstid for å bryte den lagdelte "regelen" om formell hagedesign. Selvfølgelig, selv i hyttestil, er det ingen vits i å begrave korte planter bak høye planter, der betrakteren ikke kan sette pris på dem.

Stauder med høye blomstertopper er spesielt verdsatt i hyttestil. Men ikke stole på plantehøyde, alene for å variere øyehøyde. Installer en hagearbor for å gjøre det mulig for vinstokker som clematis å strekke seg mot himmelen. Vinranker kan også få lov til å vandre over hekker og steinvegger.

Mens planter er stjernene i hyttestil, spiller hardscape en viktig birolle.

Enhver design som er så tung som hyttestil, kan tjene på noen velplasserte hardscape- funksjoner. Et inngjerdet stakittgjerde dekket med morning glory vinstokker er nyttig enten som bakgrunn eller som forgrunn for høye blomster i en hyttehagedesign. Bare husk at hyttehager skal påkalle en følelse av hjemlighet, om ikke rustikk. Planlegg ditt hardscape deretter, og unngå ultramoderne stiler. Hvis du ikke finner en gjerdestil som passer for hyttehagen din mens du utfyller huset ditt, kan du erstatte et kort hekk for et gjerde, kanskje en kristtorn.

Jeg tilbyr en full artikkel om landskapsarbeid i gjerdelinjen hvis du ønsker å forfølge dette emnet videre (spesielt utenfor hyttehagens sammenheng).

På samme måte er uformelle stier, kanskje til og med steppesteiner, å foretrekke fremfor formelle gangstier. Selv om du må gå på akkord med et utvalg av gangmateriale slik at det er i samsvar med husstilen din, må du sørge for at stien kurver seg inn og ut mellom trærne, hardscape og plantesenger, slik at seerne ikke kan ta i alt på en gang. En hyttehage skal være full av overraskelser. La seeren gjette hva som kan bli avslørt rundt neste sving i banen.

Det er viktig å oppnå en følelse av privatliv i en hyttehage. Men som nevnt tidligere, ikke bare noe privatliv vil gjøre. Ideen er å gjenskape følelsen av rolig privatliv følt i en bucolic setting. Så et vinylgjerde vil bare ikke gjøre her som en personvernskjerm: materialet er for moderne. Og mens et stakittgjerde er i tråd med hyttestil og har sine bruksområder (se ovenfor), er det ikke høyt nok til å tilby privatliv. Hvis du ikke finner egnet hardscaping-materiale for screening, husk at "personverngjerde" ikke trenger å bli tatt bokstavelig - en "levende vegg" er et alternativ.

Til slutt forventer vi fortryllelse fra en hyttehage, så ikke glem å ta med en hardscape-funksjon av lunefull karakter, for eksempel en ønskebrønn. En slik struktur kan tjene som et fokuspunkt.

Beslektede artikler
 1. Hvordan bli landskapsdesigner?
 2. Landskapsdesign for nybegynnere
 3. Bilder av landskapsarbeid for inngangsdører
 4. Landskapsdesign fotogalleri
 5. Bruk av grunnleggende fargeteori i landskap og hagedesign
 6. Bakgårds landskapsdesign
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail