Hvordan designe en regnhage?

Som naturlig er tilpasset et bredt spekter av fuktighetsforhold
I stedet for vannhungrige planter, er de ideelle plantene for regnhager innfødte planter, som naturlig er tilpasset et bredt spekter av fuktighetsforhold.

Begrepet regnhage er noe av en feilaktig navn. En regnhage tryller frem visjoner om evig fuktige landskapstrekk; saftige bassenger som bugner av tørste planter og kanskje en amfibie eller to. Faktisk opplever regnhager et bredt spekter av fuktighetsforhold, alt fra midlertidig oversvømmet myr til bentørk. I følge Soil Science Society of Europe er en regnhage en funksjon "som brukes til å bremse, samle, infiltrere og filtrere regnvann." Regnhager forbedrer miljøet og ser vakkert ut mens du gjør det. Lær hvordan du setter regnhager i arbeid i landskapet ditt.

Hva er en regnhage?

En regnhage er en plante som du installerer på et lavt sted i landskapet ditt. Dette kan være en naturlig depresjon på eiendommen din, eller det kan være resultatet av en planlagt endring i karakter som du implementerer i landskapet ditt. Huseiere kan velge å lede nedløpene i regnhager, der planter kan absorbere og filtrere enda mer vann. I stedet for vannhungrige planter, er de ideelle plantene for regnhager innfødte planter, som naturlig er tilpasset et bredt spekter av fuktighetsforhold. Visste du at omtrent 80% av massen til en innfødt plante er under jorden? Det gir deg en ide om potensialet til innfødte plantinger for å fange opp og filtrere avrenningsvann.

Fordeler med regnhager

Regnhager forhindrer forurensning. Avrenningsvann er ikke rent regnvann; den samler forurensende stoffer når den strømmer, spesielt overflødig nitrogen og fosfor fra plengjødsel. Disse forurensningene kan skade elver og dammer ved å forårsake algeoppblomstring og fiskedrep. De dype røttene til innfødte planter absorberer lett disse næringsstoffene og beskytter grunnvannskvaliteten.

Regnhager kan beskytte hjemmet ditt mot flom. Et modent stativ med regnhage planter vil ta opp overflødig vann som normalt kan pele i hagen din, noe som fører til problemer med vanninntrenging i hjemmet ditt. Når du blir kvitt stående vann, reduserer du også myggavlsproblemer rundt hjemmet ditt.

Regnhager skaper habitater for dyrelivet. Monokulturen som er en plen gjør lite for å pleie dyrelivet, men en blandet planting av innfødte blomster vil trekke sommerfugler, bier, gunstige insekter og fugler.

Regnhager bidrar til å spare vann. De innfødte plantene som trives i regnhagen trenger ikke ekstra vanning, da de er dypt forankret og har utviklet seg for å overleve perioder med tørke mellom regn.

Riktig sted, størrelse og form for regnhagen

Hvis du planlegger å føre takrennene inn i regnhagen din, vil du ikke installere funksjonen for langt borte fra hjemmet ditt, men du må plassere den minst ti meter fra hjemmet ditt. Underjordiske verktøy og trerøtter kan også påvirke plasseringen av regnhagen. Hvis hagen din ikke har en naturlig depresjon, må du lage en ved å grave: enten for hånd eller med en gravemaskin. Det er ikke nødvendig å lage en grop; et mildt basseng som ikke er mer enn fem centimeter dypt er tilstrekkelig. Bassenget skal ha en flat bunn og forsiktig skrånende sider, og du kan bruke noe av fyllsmusset til å lage en berm for å holde overflødig nedbør til plantene kan absorbere den.

Hvor stor skal en regnhage være? En liten regnhage er bedre enn ingenting, men du bør planlegge en hage på minst 150 m2 for å inkludere et interessant utvalg av planter som kan behandle avrenningen knyttet til landskapet ditt. Velg en naturlig, avrundet form for regnhagen din, som en oval, dråpe eller nyreform. Skiss først det potensielle området med en slange eller et tau, og se det fra alle vinkler, så vel som fra innsiden av hjemmet ditt for å se for deg det ferdige produktet.

Planter til en regnhage

En regnhage er en plante som du installerer på et lavt sted i landskapet ditt
En regnhage er en plante som du installerer på et lavt sted i landskapet ditt.

Riktig utforming av regnhage tilsier at bare flerårige planter skal installeres. Dette skyldes måten en regnhage fungerer som en vannreduksjonsfunksjon, som avhenger av de dype røttene til flerårige planter.

Planter du installerer i midten av hagen, vil oppleve lengre perioder med våt hagejord og vil trives under disse fuktige forholdene. Fem hardføre og langblomstrende planter du ikke kan gå galt med her, inkluderer falsk indigo, solsikke, hardfør hibiskus, svartøyet Susan og kranfugl. Ta med noen hardføre gress også, som fontenen gress eller korketrekker.

Planter rundt kanten av regnhagen vil sjelden ha våte føtter, og de har ikke noe imot perioder med tørke. Noen attraktive blomstringsvalg med stor dyrelivsappel inkluderer gaura, korallklokker, ryllik, sommerfuglgress og kattemynte.

Trær og busker for en regnhage

Selv om en regnhage ikke er stedet å dyrke et stort skyggetre, kan du legge til et lite ornamentalt tre eller en busk for å fungere som et fokuspunkt i landskapet. Den dype sprengroten til et pawpaw-tre er spesielt godt egnet for en regnhage. Et redbud-tre har en behagelig vaseform og vil nå en moden høyde på 15-20 meter. En Hackberry eller elve bjørk prøven kan arbeide i et større landskapet, og vil i stor grad øke vannopptak evne regn hage.

For mindre regnhager gir busker de nødvendige bein som gir interesse for landskapet i vintermånedene. En eikebladhortensia vil trives i en regnhage, mens den gir tre sesonger av interesse. Ninebark-busker har noen interessante kultiver å leke med i design av regnhage, inkludert chartreuse-bladene til 'Nugget' og det humørfylte lilla bladverket til 'Diablo'. Spicebush, oppkalt etter sin aromatiske løvverk, vil trekke svalehale sommerfugler, som bruker den som en vertsplante.

Pleie og vedlikehold av regnhage

Selv om regnehagene har mindre vedlikehold enn et vanlig blomsterbed, drar de fordel av noen av de samme gode pleierutinene. Regnhager kan kreve mer pleie det første året da de etablerer sine rotsystemer. Vann dypt, men sjelden i tørketider for å oppmuntre til sunne røtter.

Regnhager må holdes fri for ugress, både for plantehelse og estetikk. Den beste tiden å luke er etter et regn, når den myke jorda gjør at ugressrøtter lett kan frigjøre kjøpet. Et tre-tommers lag med mulch vil ytterligere undertrykke ugress. Bruk en fin mulch av hardved, da det er mindre sannsynlig å flyte bort etter kraftig regn.

Beslektede artikler
  1. Planter som trives under trær
  2. Hvordan bygge steinhager for små områder?
  3. Kan du spare penger på landskap vanning med vannbrønner?
  4. Hvordan installere landskapskant?
  5. Å lage et regnfat
  6. Hvordan bygge landskapsarkitekturer?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail