Gjør-det-selv-landskapsdesign

La oss kalle dette en definisjon spesielt av gjør-det-selv-landskapsdesign
Videre, la oss kalle dette en definisjon spesielt av gjør-det-selv-landskapsdesign, for å holde diskusjonen vår forskjellig fra profesjonelt arbeid.

Å definere gjør-det-selv-landskapsdesign er en nyttig øvelse: Ved å utforske alle dens innsatser kan vi oppdage et aspekt av dette mangfoldige feltet som vi har sett over hele denne tiden.

La oss begynne med en grunnleggende definisjon som vurderer både estetikk og praktiske bekymringer. Videre, la oss kalle dette en definisjon spesielt av gjør-det-selv-landskapsdesign, for å holde diskusjonen vår forskjellig fra profesjonelt arbeid.

Definisjon

Gjør-det-selv landskapsdesign er kunsten å ordne eller modifisere egenskapene til eiendommen rundt et hjem for å forbedre eiendommen fra et estetisk og / eller praktisk synspunkt.

Denne definisjonen reiser imidlertid spørsmålene "Estetisk for hvem?" og "Praktisk for hvem?" Spesielt spørsmålet om estetikk er fulle av subjektivitet. Det som en person synes er attraktivt, vil kanskje ikke begeistre deg i det hele tatt. Men dette betyr ikke at ingenting trenger å bli sagt om landskapsestetikk for DIY'er.

Du kan ha din egen spesielle smak, men det er fortsatt nyttige retningslinjer for å hjelpe deg med å oppnå maksimal estetisk innvirkning på landskapet ditt. Hvis du skal selge eiendommen din, er det forskjellige tips for landskapsarbeid du kan lære; du må vurdere smaken til potensielle kjøpere. Hvis du i stedet er landskapsarbeid bare for å passe din egen smak, vil du fortsatt ha i bakhodet noen generelle designretningslinjer for landskapsestetikk.

Praktiske elementer: energibesparelse med trær, arealbruk

Å svare på visse spørsmål hjelper til med å begrense de mulige landskapsdesignene som passer best til dine behov. Alt av følgende vil avgjøre hvordan du skal ligge:

 • Enten du har barn som er aktive utendørs
 • Enten du vil bli landskapsarbeid med hunder
 • Enten du planlegger å bruke hagen din til trening, sport eller underholdning

Store plener er nyttige for huseiere som er interessert i badminton, ballspill og vert for sosiale griller. Men hvis du er mer interessert i ro, ensomhet og kontemplasjon, kan gressgressens rolle reduseres drastisk til fordel for trær, busker, hagesenger osv.

Et aspekt som garanterer inkludering i enhver introduksjon til landskapsdesign er energibesparelse. En godt planlagt innlemmelse av trær og busker i hagen din, som i eksemplene nedenfor, er et effektivt middel til energibesparelse:

 • Plante løvtrær sør og vest for et hjem for å tjene som skyggetrær, noe som reduserer kostnadene for klimaanlegg om sommeren. Fordi slike trær slipper bladene om vinteren, vil de ikke frata hjemmet ditt sollys når du trenger det.
 • Evergreen trær plantet nord og vest for et hjem fungerer som vindbrudd. Ved å knekke vinden reduserer slike trær oppvarmingskostnadene om vinteren.
 • På samme måte kan busker som brukes som grunnplantninger, redusere oppvarmingskostnadene og skape et isolerende dødluftrom rundt huset. Plant buskene noen få meter fra fundamentet ditt.

Men etter at slike praktiske bekymringer er løst, vil du fremdeles ønske å gjøre landskapsdesignet ditt så estetisk som mulig. En introduksjon til estetikk er like mye en del av gjør-det-selv landskap design design som en introduksjon til den praktiske siden.

Estetiske hensyn

Når det gjelder estetikk, har du først noen beslutninger å ta om hardscaping, eksisterende trær, og hva du vil ha som utsikt når du ser ut av vinduet. Å få den vanskelige delen av prosjektet riktig, vil gjøre implementeringen av softscaping-forbedringene relativt enkel.

Du gjør vanskeligheten din først, og sparer raffinementene (plantingen) til sist. Hardscaping utgjør det tyngre arbeidet, og danner ryggraden for landskapets estetikk. La en slik glasur være på kaken som planting av senger av flerårige blomster til sist: De er delikate og vil bare være i veien for deg i løpet av den harde fasen.

To av de mest arbeidskrevende vanskelighetsprosjektene er å bygge dekk og uteplasser. Likevel, som potensielt store og vakre utendørs oppholdsrom, er dekk og uteplasser også to av de mer vanlige og givende funksjonene. Andre vanskelige funksjoner inkluderer:

Noen grunnleggende retningslinjer følger for å få ditt landskapsdesignprosjekt i gang.

Enhet, utsikter, personverngjerder

 • Landskapet ditt bør være i harmoni med hjemmet ditt for å sikre enhet. En vurdering som påvirker enhet er proporsjon. Store trær er i proporsjon med store hjem, men er utenfor proporsjoner med mindre hjem. Når du er i tvil, la imidlertid treet være på plass (med mindre det utgjør en sikkerhetsfare).
 • Fremheve ønskelig utsikt. Hvis du bor i en landlig åsside med potensial for panoramautsikt, må du ikke omslutte hjemmet ditt helt i trær som hindrer utsikten. Ikke kutt ned alle trærne. Bestem hva dine fineste utsikter er, fjern trærne i akkurat de områdene, og bruk de gjenværende trærne til å ramme inn den fine utsikten. Når du går av som et bilde av store trær til venstre og høyre, blir fin utsikt virkelig spektakulær utsikt.
 • Derimot vil du ønsker å blokkere uønskede visninger. Et forstadshus med nære naboer er en ideell kandidat for en slags personverngjerde. Personvern kan oppnås via enten hardscape gjerder eller "levende" gjerder. Hvis du foretrekker levende gjerder, er din viktigste beslutning mellom å plante en hekk eller en løs kant med busker som et privatlivsgjerde.

Hvis du foretrekker personvern gjennom hardcaping, har du følgende alternativer:

Noe som reduserer kostnadene for klimaanlegg om sommeren
Plante løvtrær sør og vest for et hjem for å tjene som skyggetrær, noe som reduserer kostnadene for klimaanlegg om sommeren.

Med hardscaping allerede på plass, blir det lettere senere å integrere softscape med det på en sømløs måte. Når det gjelder noen hardscape-funksjoner, brukes komplementære softscape-elementer så ofte i forbindelse med dem at de kommer til å tenke umiddelbart. La oss se på disse kort.

Integrering av hardscape og softscape

Vannhager, spesielt de med fontener eller statuer, kan utgjøre et fokuspunkt. Fordi en slik vannfunksjon i seg selv er så imponerende, er softscape som trengs for å gjøre det til en ekte "hage" minimal. Noen få vannholdige planter i container vil være tilstrekkelig for å komplettere din vanskelighetsgrad.

Når du installerer lysthus, arbors, dekk og terrasser, legger du grunnlaget for å vise softscape i et gunstigere lys enn det som ville være mulig uten hardt arbeid. Et vintreet på en godt plassert arbor blir mer enn bare et vintreet: Det blir en festlig krans som vinker oss til å passere under buen. Det er heller ikke vanskelig å bygge en arbor. Lysthus, uteplasser og dekk er utmerkede valg for utstillingsvinduer og potteplanter.

Utendørsbelysning

Bruk av utendørsbelysning forlenger tiden du har til å sette pris på hardscape og softscape-funksjoner. Julelys er en fin måte å pusse opp vinterlandskapsdesignet ditt, vinteren er den tøffeste tiden på året for å holde landskapet interessant. Ikke bare er det færre dagslys om vinteren, men det er også iboende mindre visuell interesse for landskapet, så du må få mest mulig ut av alt som står til din disposisjon.

Så lenge du unngår fargede pærer, er det heller ingen grunn til at strengene dine med julelys ikke kan fungere som belysning for et dekk eller uteplass om sommeren. Du trenger heller ikke å begrense deg til julelys. Et enkelt søkelys kan gjøre underverker. Se for deg et grantre som stiger opp fra et teppe av uberørt snø, med en steinmur som bakgrunn. Ved å kaste et rampelys om denne scenen for å markere det, skaper du et vinterland.

Utendørsbelysning uten strøm

Du vil også ha utendørsbelysning i sommermånedene. Men i noen tilfeller vil du sannsynligvis ha mer subtile, dekorative lys i stedet for spotlights. Tanken her er å kunne nyte hagen din mer, i stedet for å vise den frem for andre. Du vil installere en hagebenk og nyte stemningen mens du spiser ute.

Her i det 21. århundre har vi en tendens til å anta at utendørsbelysning betyr elektriske lys eller soldrevne gizmos. Men ikke glem at våre forfedre opplyste natten i årtusener før slike lys ble utviklet.

I en tid omgitt av elektrisk, har luksusen ved levende lys fått overtoner av romantikk og ro. Dette er akkurat den slags stemning du ønsker å skape med utendørs belysning. Ja, du må ta sikkerhetstiltak når du bruker stearinlys utendørs (la aldri flammen være uten tilsyn). Du vil ikke at vinden skal slå lyset ditt over og starte et bål. Men dekorative lysestaker er tilgjengelig på markedet for nettopp dette formålet. Meksikanske lysestaker av tinn selges også for dine utendørs belysningsbehov, og de passer perfekt for sørvestlige temaer. For en orientalsk, meditativ smak kan kinesiske lykter kjøpes i forskjellige farger.

Alt av denne utendørsbelysningen kan henges fra gjeterkroker, tilgjengelig på de fleste barnehager. Bare sett inn stemmelys og lukk lukten sikkert. Noen få av disse plassert strategisk rundt favoritthagen din vil lyse opp området tilstrekkelig for å gi et ideelt sted for en sen matbit på våren eller høsten. For å spise i sommerhagen kan du legge til noen innsatser bevæpnet med citronella-lys for naturlig myggkontroll.

Du har en beslutning om å ta i landskapsdesign angående hvor mye plass som skal brukes til hager, i motsetning til plenområder. Dette reiser også spørsmålet om de forskjellige hagestilene. Nå som de strukturelle elementene er på plass og er opplyst, er det på tide å rette oppmerksomheten mot himmelen, og spesielt til hagedesign.

Vanligvis vil softscape inneholde i det minste litt plen. Prosentandelen av softscape som skal tas opp av plenen, vil avhenge av både praktiske og estetiske hensyn. Hvis et flatt gressområde ikke i seg selv er interessant nok for din smak, vil du sannsynligvis ha blomstrende trær i softscape. Du vil få stor tilfredshet ved å velge mellom de forskjellige hagedesignene som skal vurderes.

Et overflødighetshorn av hagedesign for softscape

 • Grønnsakshager er veldig praktiske. Men ikke undervurder deres estetiske potensial. Jevnt plantede rader med bladgrønnsaker kan være veldig attraktive. Agurkplanter kan trenes opp i en trellis eller over en arbor akkurat som alle andre vintre kan.
 • En annen hagetype som kan gi både estetiske og kulinariske herligheter er urtehagen. Knutehagen er behagelig for elskere av geometri, og består ofte av urter.
 • Hyttehager stoler vanligvis sterkt på stauder. Minner om tradisjonelle engelske landsbygda av bøndene, hytte hager representerer uformell design stil.
 • Den formelle landskapsdesignstilen har tradisjonelt vært avhengig av busker som er tett organisert i hekker og danner geometriske mønstre.
 • Foruten vannhager, er andre hagestiler som er avhengige av et annet naturlig element enn planter, steinhagen og alpinhagen, den siste er en steinhage beplantet med alpine planter.
 • Vesten har blitt stadig mer interessert i japanske hager. Eksotiske japanske hager stoler sterkt på både steiner og vann, så vel som treelementer.

Prinsipper som ligger til grunn for hagedesign

Uansett hagestil, la deg lede av prinsippene som ligger til grunn for alle hagedesignene. Det er lett å overse et eller flere av disse prinsippene, så se på andres hager og lure på hvorfor de ser så mye bedre ut enn din, selv om du har brukt lignende planter. Svært sannsynlig ligger svaret på dette spørsmålet i overholdelse (eller mangel på det) til prinsippene for design. De grunnleggende elementene som ligger til grunn for prinsippene for hagedesign er:

 • Farge
 • Skjema
 • Linje
 • Skala
 • Tekstur

Leveres med en forståelse av disse elementene, er du nå i stand til å bruke mer avanserte designprinsipper, inkludert:

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail