Løvfellende trær: Betydning, lister over eksempler

Akkurat som storheten til en en gang mektig nasjon tar et mektig fall etter at nasjonen har blitt dekadent
Bladene som løvtrær, busker og vinstokker idretts om sommeren faller om høsten, akkurat som storheten til en en gang mektig nasjon tar et mektig fall etter at nasjonen har blitt dekadent.

"Løvfellende" er et adjektiv og betyr at den beskrevne planten kaster bladene på slutten av vekstsesongen. Begrepet brukes hovedsakelig med henvisning til trær, busker og vinstokker, i motsetning til de som er "eviggrønne". Det uttales dih-SIJ-oo-uhs.

For å huske hva "løvfellende" betyr, kan du prøve å knytte det til ordet "dekadent". Begge kommer fra den latinske roten som betyr "fall." Bladene som løvtrær, busker og vinstokker idretts om sommeren faller om høsten, akkurat som storheten til en en gang mektig nasjon tar et mektig fall etter at nasjonen har blitt dekadent. Høstsesongen kalles vekselvis "fall" nettopp fordi det er i løpet av denne sesongen at bladene faller fra løvtrærne.

Hvorfor løvtrær, busker og vinstokker mister blader

Løvtrær kaster bladene om høsten for å gjøre seg klar for den kalde vinteren som følger. Som en bonus (for mennesker) gir prosessen de fantastiske høstfargene som vi så beundrer.

Men hvordan kaster løvtrær, busker og vinranker bladene sine? Science Made Fun siterer Peter Raven, president for Missouri Botanical Garden, for å forklare at disse plantene tar en aktiv del i kaste prosessen, i stedet for bare å vente på at det kommer en god vind. Bladene deres inneholder celler "som virker som en saks", og kutter dem fra hoveddelen av treet om høsten. Skjæringen lukkes deretter. Som et resultat forsegles vinterens kulde, mens dyrebart vann tettes inn.

Rake fallne blader for å bevare plenen

Disse fargerike bladene ser kjempebra ut mens trærne fortsatt bruker dem, men de kan forårsake huseiere hodepine når de faller på gresset. Og ja, det er en praktisk grunn til at du bør rive blader av plenen (det er ikke bare et spørsmål om estetikk). Ikke vent for lenge før du raker: Å sette den av kan ende opp med å skade plenen din. Noen metoder for bladblåsing er mer effektive enn andre, så det er fremdeles måter å redusere landskapet vedlikehold involvert hvis du er smart om det.

Avhengig av valg av planter du har gjort tidligere, kan det hende du må rydde opp i andre planteavfall mens du er i gang, alt fra furunåler til belger. Hvis alt dette høres ut som altfor mye bryderi, må du unngå å vokse rotete trær og søke rene erstatninger, for eksempel Sunburst honning gresshoppe (Gleditsia triacanthos var. Inermis Suncole).

Løvfellende trær som har de beste høstfargene

De mest kjente løvtrærne er høstløvtrærne. Sistnevnte tiltrekker seg såkalte "leaf peepers" i hopetall hver høstsesong når fargen på bladene endres. Etter denne strålende utstillingen kaster de løvet sitt før vinteren og gjenvinner det ikke før knoppene utfolder seg om våren.

Busker og vinstokker mister blader
Hvorfor løvtrær, busker og vinstokker mister blader.

Farging av løvtrær med stor høstfarge varierer fra gul eller oransje til rød eller lilla, og noen kan til og med produsere flerfarget høstløvverk. Eksempler på flotte eksemplarer for landskapet inkluderer:

 1. Høstbrann lønn (Acer x freemanii Jeffersred)
 2. Rød lønn (Acer rubrum)
 3. Sukkerlønn (A cer saccharum)
 4. Hvit ask (Fraxinus europeana)
 5. Jomfruheltre (Ginkgo biloba)
 6. Europeisk sweetgum (Liquidambar styraciflua)
 7. Røde eik (Quercus rubra)

Men ikke alle løvtrær har levende høstfarge, inkludert følgende eksempler:

 1. Catalpa (Catalpa speciosa)
 2. Silketre (Albizia julibrissin)
 3. Sølv lønn (Acer saccharinum)
 4. Lombardia poppel (Populus nigra Italica)
 5. Katsura (Cercidiphyllum japonicum)

Hvilke fallverdige løvbusker du skal velge

Vi kan dele løvskoger også i to kategorier: busker med fint høstløvverk, og de hvis bladene ikke gir mye verdi om høsten. For små eiendommer er voksende busker med blendende høstløvverk et fornuftig alternativ til voksende trær som sukkerlønn, som krever mer plass. Det er til og med busker som viser sitt beste løvverk om våren, for eksempel Gullhaugen spirea.

Følgende er eksempler på løvfellende busker som er verdt å dyrke for deres høstløvverk, alene:

 • Diablo ninebark (Physocarpus opulifolius Monlo)
 • Brennende busk (Euonymus alata)
 • Arrowwood viburnum (Viburnum dentatum)
 • Virginia sweetspire (Itea virginica)
 • Stewartstonian azalea (Rhododendron x Gable Stewartstonian)

Derimot dyrkes disse løvfellende buskene primært for blomstene sine, ikke for høstfargene på bladene:

 • Hortensia-busker (Hydrangea spp.), Unntatt eikebladhortensia (H. quercifolia), som har en fantastisk høstfarge
 • Sharon rose (Hibiscus syriacus)
 • Sommerfuglbuske (Buddleia davidii)
 • Hardy hibiscus (Hibiscus moscheutos)
 • Blomstrende kvede (Chaenomeles speciosa)
 • Vanlige syriner (Syringa vulgaris)

Vokt dere for invasive vinstokker

Som med trær og busker kan vinplanter klassifiseres som løvfellende eller eviggrønne. Realistisk sett er det imidlertid få eviggrønne valg for Nord, spesielt utenfor sone 6. Og som du kanskje forventer, kan de som er robuste nok til å holde bladene hele vinteren (eller det meste av vinteren, i veldig kalde områder) være invasiv; disse inkluderer:

Noen løvtrær er også invasive, inkludert den beryktede orientalske bittersøt (celastrus orbiculatus). En av de beste løvtrærne å dyrke er arktisk kiwi (actinidia kolomikta arctic beauty), som bærer trefargede blader om våren (rosa, hvit og grønn).

Beslektede artikler
 1. Jordens pH: Hva det betyr og hvorfor det betyr noe
 2. Hvordan transplantere trær og busker?
 3. Prøveplanter
 4. Hage mulch ideer
 5. Forurensningstolerante gatetrær
 6. Populære planter for vinterlandskap
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail