Bygg en billig hagearbor

Et par horisontale 1 x 6 "bjelker" klemt rundt hvert innlegg øverst
Designet er ganske enkelt: to vertikale 4 x 4 stolper; et par horisontale 1 x 6" bjelker" klemt rundt hvert innlegg øverst; en serie med 2 x 4" sperrer" som spenner over bjelkene og løper vinkelrett på dem; og til slutt, 2 x 2 gitterstrimler som løper over sperrene.

Selv en liten hagearbeid kan være dyrt hvis du kjøper den ferdigbygd eller ansetter en landskapssnekker til å bygge den i henhold til dine spesifikasjoner, men heldigvis er dette et av de enkleste (og billigste) gjør-det-selv-prosjektene for landskapet.

Vår design krever en enkelt struktur med to stolper, ideell for oppdrett av en gangvei eller for å gi et tak for en hagebenk. Designet er ganske enkelt: to vertikale 4 x 4 stolper; et par horisontale 1 x 6" bjelker" klemt rundt hvert innlegg øverst; en serie med 2 x 4" sperrer" som spenner over bjelkene og løper vinkelrett på dem; og til slutt, 2 x 2 gitterstrimler som løper over sperrene. Resultatet er overhead screening struktur som tilbyr behagelig dappled skygge eller en base for å støtte et baldakin av vinstokker.

Det vil ta den gjennomsnittlige gjør-det-selv-hagemaskinen to dager å bygge denne hagearboret, men mye av denne tiden tas opp med å la betongfundamentene tørke. Det er bare noen få timer med faktisk arbeidskraft involvert. Denne enkle designen kan lett tilpasses en større arbor med fire stolper, egnet for å dekke en liten uteplass eller dekk.

Konstruksjonsoversikt

Å bygge denne arboret vil forenkles hvis du husker fem trinn i byggeprosessen:

 1. Graver innleggsfundamenter
 2. Legge inn to 4 x 4 stolper i betongen, justert slik at de er perfekt oppreist (lodd)
 3. Sandwichpar med 1 x 6 tverrstykker ("bjelkelag") rundt hvert innlegg øverst.
 4. Installere 2 x 4" sperrer" for å spenne over de klemte bjelkene.
 5. Installere 2 x 2 gitterstrimler over sperrene, justert slik at de er vinkelrett på sperrene.

Verktøy og materialer

Mengden trelast du trenger vil avhenge av størrelsen på arboret ditt, så nøyaktige målinger blir ikke spesifisert. Det er en god ide å skissere arboret ditt på papir for å få en klar ide om hvor mye tømmer du trenger.

Sørg for å velge tømmer som er motstandsdyktig mot forfall og insektskader. Det billigste alternativet er trykkbehandlet furu, som er impregnert med kjemikalier for å hindre forfall og insektskader. Trykkbehandlet tømmer kan males eller beises etter en kort periode med tørking. Andre, dyrere alternativer inkluderer sedertre eller rødved, som begge har en naturlig motstand mot forfall.

Verktøy:

 • Graver etter hull
 • Trillebår eller mørtel blandekar
 • Hakke
 • Skuffe
 • Målebånd
 • Sag (kraftgjærsag anbefales, men hvilken som helst sag vil fungere)
 • Nivå
 • Bor med skrutrekker og 0,60 cm spadebit
 • Hammer
 • Meisel
 • Stiksag (valgfritt)
 • Stige
 • Skiftenøkkel
 • Sikkerhetsutstyr: arbeidshansker og øyevern

Materialer:

 • Poser med betongblanding
 • Grus
 • 4 x 4 tømmer for innlegg
 • 1 x 6 tømmer for bjelkelag
 • 2 x 4 tømmer til sperrer
 • 2 x 2 tømmer for gitterstrimler
 • 0,60 cm bolter, 15 centimeter lange, med skiver og muttere
 • 6,40 cm dekkskruer

Trinn 1: graving av stolpehull

Å bygge denne arboret blir forenklet hvis du husker fem trinn i byggeprosessen
Å bygge denne arboret blir forenklet hvis du husker fem trinn i byggeprosessen.

Det første trinnet er å finne og grave hull for stolpene. Avstanden kan variere, men med denne lille, enkle designen er det lurt å plassere stolpene ikke mer enn 4 til 6 meter fra hverandre. For stabilitet er det best å legge inn innleggene dine, slik at minst 2 meter, og helst 3 meter, er innebygd i bakken. Men sjekk alltid med det lokale bygningskontrollkontoret for å finne ut om det er krav til stolpedybde. Følg hva vanlig praksis krever i ditt område.

 1. Merk posisjonen til stolpene på bakken.
 2. Bruk en gravemaskin etter hull for å grave hull til ønsket dybde for stolpefundamentene.
 3. Legg flere centimeter grus i bunnen av hvert hull for å hjelpe drenering.

Trinn 2: Innstilling av innlegg

Det viktigste (og vanskeligste) trinnet i prosjektet er å få stolpene installert riktig slik at de er helt oppreist (lodd) og solid forankret. Ta deg god tid på denne delen av prosjektet. En hjelper kan være veldig nyttig på dette byggetrinnet.

 1. Klipp 4 x 4 tømmer i lengden for stolpene, inkludert den delen som skal være under jorden. De fleste tømrere velger å kutte stolper litt lenger enn nødvendig, og deretter trimme toppen av stolpene til riktig høyde på et senere byggetrinn.
 2. Plasser stolpene i fothullene.
 3. Bland betong i en trillebår eller mørtelboks. Konsistens skal være deiglignende - ikke for vått eller for smuldret.
 4. La en hjelper holde stolpen oppreist (eller stikke den på plass), og skyv deretter våt betong i hullet opp til bakkenivå. Når du legger til betong, må du sjekke stolpen med et nivå for å sikre at den forblir helt oppreist (lodd).
 5. Bank lett på siden av stolpen med en hammer; Dette vil legge betongen og eliminere luftlommer.
 6. Når innlegget er riktig plassert, unngå å berøre det når du går videre til det andre innlegget. Hvis stolpen vakler eller ikke holder seg oppreist, kan du forankre den med diagonale innsatser festet med skruer.
 7. Gjenta trinn 1 til 6 for det andre innlegget. Når du installerer det andre innlegget, er det viktig at du installerer det slik at frontflatene på begge innleggene er justert. Et langt rettetavle kan brukes for å sikre at stolpenes ansikter er justert.
 8. Når begge stolpene er installert, la betongen tørke over natten. Sørg for å forhindre at stolpene blir støtet eller flyttet når betongen tørker.

Merk: I noen områder er det vanlig praksis at stolper på gjerder, arbors og andre utendørs strukturer forankres ved å pakke grus rundt stolpene i stedet for å bruke betong. Du kan gjøre dette hvis du vil, men husk at en arbor kan være utsatt for vind, og jo sterkere stolpefotene er, desto sikrere vil arboret ditt være.

Trinn 3: Feste bjelker

Bjelkene til arboret ditt vil bestå av et par 1 x 6s klemt rundt hver av stolpene nær toppen. Merk: Hvis du vil, kan endene på bjelkene kuttes til en dekorativ form - enten vinklet geometrisk eller kuttet til en buet eller avrundet form med et stikksag.

 1. Skjær fire stykker med 1 x 6 tømmer til ønsket dybde på arboret ditt. Størrelsen er opp til deg, men for en liten to-stolper som denne, bør bjelkene ikke være mer enn 4 til 5 meter lange.
 2. Mål opp fra bakken langs hvert innlegg, og merk et merke som indikerer bunnen av bjelkene. Denne målingen er også opp til deg, men 7 meter eller så er ideell, da den gir nok plass til at folk kan passere under.
 3. Plasser og skru skruene midlertidig til stolpene, og gjør vondt for å sikre at de er helt jevne og jevnt justert med hverandre. Bruk en lang retting og et nivå for å sikre at bjelkeparene er jevne fra side til side.
 4. Når bjelkene er plassert slik du vil, borer du et par 0,60 cm hull gjennom stolpene og klemte bjelkene, og setter deretter lagbolter gjennom hullene og fester de tre lagene sammen med skiver og muttere. Hvert bjelkelag skal festes til stolpen med to bolter.
 5. Hvis stolpene strekker seg utover toppen av bjelkene, kan du kutte dem flush ved å bruke en håndsag, stiksag eller gjensidig sag.

Trinn 4: lage og feste takbjelker

Denne arbor design krever fem 2 x 4 parallelle sperrer for å spenne over bjelkene, overhengende litt på hver side. Også her er den nøyaktige bjelkelengden opp til deg, men generelt skal bjelkene ikke overstige bjelkens utside mer enn ca. 1 m. Dette designet krever en tilpasset funksjon der sperrene er hakket for å passe ned over bjelkene.

 1. Skjær fem 2 x 4 sperrer i lengden.
 2. Plasser den første sperren over bjelkene slik at overhenget er jevnt på hver side. Gjør rede for plasseringen til de sandwichede bjelkene på kanten av sperren.
 3. Ta sperren ned og merk ansiktet for 1,90 cm brede x 3,20 cm dype hakk på hvert sperrested.
 4. Bruk en håndsag eller sirkelsag for å kutte dybden for hvert hakk, og bruk deretter en meisel for å fjerne treet og fullføre hakket.
 5. Gjenta denne prosessen med hver av de gjenværende sperrene.
 6. Plasser de fem sperrene på bjelkene, og slå dem ned slik at bjelkene er helt innebygd i hakkene. Forsikre deg om at sperrene er jevnt fordelt langs bjelkene.
 7. Ovenfra kjører du 6,40 cm dekkskruer ned gjennom toppsiden av sperrene for å feste dem til 1 x 6 bjelkene.

Trinn 5: Festing av gitterstrimler

Det siste trinnet er å kutte og feste de 2 x 2 gitterlistene som det øverste arkitektoniske laget over sperrene, installert slik at de er vinkelrett på sperrene. Avstanden og antall striper er opp til deg, men generelt er et gap på 15 centimeter eller så ideelt.

 1. Klipp 2 x 2s i lengden for gitterstrimlene. De kan overhenge front- og baksperrene med opptil 15 centimeter hvis du ønsker det.
 2. Plasser gitterlistene en etter en og fest dem på sperrene med dekkskruer drevet ovenfra.

Innpakning

Hvis du har bygget arboret ditt fra trykkbehandlet tre, bør du vente minst seks måneder før du farger. På grunn av ventetiden er det ikke mulig å plante noen vinstokker på den første sommeren. Hvis du har bygget av sedertre eller redwood, er det ikke behov for flekker, og du kan plante umiddelbart.

Beslektede artikler
 1. Grunnleggende trinn for å bygge et dekk
 2. Hvordan bygge et gjerde?
 3. Hva er en Pergola?
 4. Hullskruer mot hull etter graver
 5. Gjerde Bilder
 6. Hvordan bygge en hagedam ved hjelp av støttemur?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail