Bruk av grunnleggende fargeteori i landskap og hagedesign

En vanlig måte å kategorisere fargene i spekteret er ved å dele dem i varme farger
En vanlig måte å kategorisere fargene i spekteret er ved å dele dem i varme farger og kule farger.

Landskaps- og hagedesignere baserer sin innsats på en rekke prinsipper, inkludert form, linje, tekstur, skala og farge. Sekundære prinsipper som er avhengige av de fem hovedprinsippene inkluderer proporsjon, overgang og enhet.

Å vite litt om grunnleggende fargelære er altså uunnværlig for alle som ønsker å forstå hvordan vellykkede landskap er designet, spesielt DIY huseiere som håper å skape et landskap eller en hage som er behagelig for øyet.

Farge i sammenheng

Ditt valg av farger som skal brukes i hagen, bør ikke vurderes isolert. Husk alltid hvordan farger samspiller med fargene på andre grunnleggende elementer, med de andre prinsippene for landskapsdesign og med de overordnede målene for planen din.

Husk også at fargen, sammen med de andre essensielle designelementene, gjelder ikke bare for det totale landskapet, men også for hagesenger og planteområder i landskapet. I en individuell blomsterhageseng gjelder prinsippene for linje, form, tekstur, skala, farge, proporsjon, overgang og enhet også i en individuell skala. Den eneste forskjellen kan være at farge er enda viktigere i en hage, siden dette er stedet der vi vanligvis vil at fargen skal være stjernen.

Fargehjulskategoriene

Fargeteori i design er basert på fargehjulet, en standard sirkulær illustrasjon som viser forholdet mellom alle de forskjellige fargene i spekteret. Fargespekteret er ofte delt inn i fire kategorier:

 • Primærfarge s: rød, gul og blå
 • Sekundære farger: greener, fioler (purpur) og appelsiner
 • Tertiære farger: Blandinger av primær og sekundær kategori
 • Nøytrale farger: Hvit, grå og sølv. Grå er en uvanlig farge for blomster eller bær, men et eksempel er å finne på bayberry busker.

Sekundærfargene produseres ved å blande to primærfarger i like proporsjoner. Dermed kombineres rød og gul for å produsere oransje, gul og blå produserer grønn, og rød og blå gir lilla.

Blandingene kjent som "tertiære farger" gir et ytterligere element av kompleksitet i fargehjulet. De er kombinasjoner av primær med sekundære farger, og produserer ikke helt forskjellige farger, men farger som inkluderer kvaliteter av begge:

 • Gul-grønn
 • Blå grønn
 • Blå fiolett
 • Rød appelsin
 • Oransje gul

Kombinere farger

Ved å bruke fargelære som din guide, kan du velge fargene du bruker i landskapsarbeidet ditt slik at de "går sammen" for å gi forskjellige effekter. Dette kan gjøres på en rekke måter.

Kule farger kontra varme farger

En vanlig måte å kategorisere fargene i spekteret er ved å dele dem i varme farger og kule farger. Denne kategoriseringen brukes ofte til å påvirke stemning og oppfatning i et landskap. Blå lilla og grønt regnes som "kule farger" og deres innvirkning på seerne har en tendens til å være avslappende og beroligende. Derfor, for en meditasjonshage, er blå og / eller lilla blomster logiske valg. Rødt, gult og oransje betraktes som "varme farger", og de pleier å opphisse og forsterke betrakteren. I tillegg til å bruke de varme / kule egenskapene til å påvirke stemningen, kan varme og kule farger brukes til andre effekter:

 • I en liten hage kan kombinere varme og kule farger endre oppfatningen av dybde. Plasser blomster i varme farger i forgrunnen. Bak dem, plasser blomster med kule farger, og start med mørkere nyanser (for eksempel lilla), etterfulgt av nyanser som suksessivt blir lysere. Dette vil skape en illusjon av dybde. Du kan også skape denne illusjonen ved å plassere større plantemateriale i forgrunnen, og deretter avta størrelsen på plantene mens du arbeider deg dypere. Effekten er å få hagen til å virke mye større og dypere enn den faktisk er.
 • Varme farger som rødt kan få altfor store mellomrom til å virke mindre og mer intime. De varme fargene ser ut til å komme frem i landskapet og virker nærmere enn de er i virkeligheten, og derved skalere ned hele landskapet i prosessen.
 • De varme fargene er født som oppmerksomhetsfangere, siden de gir stemning som vekker fremfor å slappe av. For å trekke besøkende inn i et mellomrom, opprett et fokuspunkt ved å bruke rødt, gult eller oransje eller alle tre.

Enhet og kontrast

En annen anvendelse av fargeteori kan sees i bruken av farger for å skape enhet eller kontrast. Landskapsarkitektur kan holde seg i gruppen med varme farger eller den kule farger for å gi enhet, enten det er i en planteseng eller i hele hagen. I sistnevnte tilfelle kan forskjellige deler av hagen bindes sammen for å danne en harmonisk enhet.

En uvanlig form for enhet oppstår når par av farger velges som ligger nøyaktig overfor hverandre på fargehjulet. Du kan forvente at slike farger vil bli sett på som kontrasterende, men i virkeligheten gir disse parene en betryggende og "riktig" følelse for seerne. Disse er kjent som komplementære par. Det er tre par komplementære primærfarger, inkludert:

 • Gul og blå
 • Blå og oransje
 • Rød og grønn
Kan du inkludere blomster i høstfargeskjemaene dine
Men med litt ekstra planlegging og arbeid fra din side, kan du inkludere blomster i høstfargeskjemaene dine.

Skiftende retninger på fargehjulet gir et annet sett med komplementære farger:

 • gul-oransje og lilla
 • oransje-rød og blågrønn
 • rød-lilla (rosa) og grønn-gul

Et hvilket som helst antall komplementære par kan bestemmes ganske enkelt ved å skifte posisjoner på fargehjulet, men for å planlegge blomsterfargekombinasjoner, begrenser designere vanligvis diskusjonene sine til primær- og sekundærfargene.

Komplementære fargepar antas å være behagelige delvis fordi de fremhever og forsterker opplevelsen av deres motsetninger. Dermed er dette en form for kontrast som fungerer veldig bra i landskapet.

Når det brukes fargepar som ikke har noe synlig forhold på fargehjulet, kan den kontrasterende effekten være litt skurrende, og sammenkoblingen sies noen ganger å være i konflikt. Men det kan være anledninger når du bare har en stor forkjærlighet for to farger og vil bruke dem i en hage. Tertiære farger kan da tjene som overgangsfarger i slike situasjoner. Hvis du for eksempel vil ha et hagesfargevalg ved hjelp av røde og fioler fordi de er favorittfarger, kan en plante eller blomst med rød-fiolett farge bidra til å bygge bro mellom de to fargene. I denne situasjonen gjør tilsetningen av den tredje plantefargen forskjellen mellom en litt skurrende effekt og et jevnere, mer harmonisk ensemble.

Bruk av nøytrale

Nøytrale farger kan også brukes til å dempe effekten av høye fargevalg eller stå alene i et monokromatisk oppsett. Ekte svarte er sjeldne i hager og landskap, men helt hvite hager bestående av forskjellige nyanser av hvitt og kremer brukes noen ganger i såkalte månehager, som er designet for å nytes om natten.

Bruke fargelære i hagearbeid

Selv om det ikke er enkelt, er det en lærbar ferdighet å bruke fargelære i utformingen av hardscape til et samlet landskap. Å bruke disse ferdighetene i en hage kan være litt vanskeligere, siden Mother Nature ikke alltid samarbeider med våre abstrakte planer for hvordan farger skal fungere. Ikke alle planter vil automatisk blomstre i løpet av samme sesong, og løvverkets farge endres også fra sesong til sesong i noen tilfeller. Og strukturen til en hage vil endres over tid, ettersom busker vokser og flerårige planter modnes og spres.

For eksempel vil de svartøyede Susans du valgte for sine varme, dype gule toner ikke bidra med den fargen i det hele tatt om våren, men vil gi den i store mengder på sensommeren og høsten. Du må kanskje legge til vårblomstrende påskeliljer for å gi den gule poppen om våren; de vil raskt falme og gi plass til andre planter. Dermed er det et uunngåelig element av tid som går inn i hagedesign, som egentlig ikke er til stede for designere som jobber med innvendige rom. Når du designer et fargevalg, må du alltid lære om blomstringstider i regionen din før du kjøper planter.

Saker er kanskje vanskeligst for blomstergartnere som tar sikte på et bestemt fargevalg for høsten, siden de fleste blomstrende planter er naturlig utsatt for å levere blomstene vår eller sommer. Selv krysantemum, den mest populære høstblomsten, må lokkes til å oppnå den kjente formen av barnehager som nøye kontrollerer lysforholdene. Potte høstmødre som deretter plantes i bakken, vil gå tilbake til blomstring på midten av sommeren. Høstfarge styres ofte av valget av planter med bemerkelsesverdige høstløvfarger, eller fargerike bær, eller begge deler.

Men med litt ekstra planlegging og arbeid fra din side, kan du inkludere blomster i høstfargeskjemaene dine. Dette kan være et spørsmål om å velge arter som er kjent for å blomstre om høsten, eller de som har bemerkelsesverdig høstløvverk eller bær. Høstfarge kan også assisteres ved senplanting av noen arter. Å vente til høsten med å sette i salvia-transplantasjoner, for eksempel, vil spare dem for sommervarmen som vanligvis ødelegger vårplantede salvier. Stemorsblomster er en annen blomst som ofte forsvinner midt på sommeren, men som kan plantes igjen til høsten. Endelig kan mange planter få sin blomstringsperiode utvidet gjennom flittig deadheading av sine brukte blomster. For eksempel kommer lupiner som er tett beskåret etter sommerblomstringen ofte tilbake med en mindre spyling av høstblomster.

Her er noen forslag til blomster i bestemte fargegrupper:

Blomster for røde blomster

Blomster for gule blomster

 • Gule påskeliljer
 • Forsythia
 • Marsh ringblomster
 • Gul iris
 • Stella d'oro
 • Gul ryllik
 • Svartøyet susan
 • Solsikke
 • Goldenrod

Blomster for blå blomster

Blomster for oransje blomst

Blomster for lilla blomster

 • Rose campion
 • Årlig lilla lobelia
 • Lilla verbena
 • Jackman clematis
 • Flerårig lilla lobelia (lobelia x speciosa 'drue knei hei')
 • Heliotrope
 • Lilla iris

Blomster for hvite blomster

 • Hvit påskelilje
 • Stjernemagnolia
 • Callery pære
 • Fjelllaurbær
 • Dronning anns blonder
 • Hvit cleome (ofte rosa og hvitt sammen på samme blomst)
 • Hvitt allium
 • Høstklematis

Blomster for "svarte" blomster eller mørkt løvverk

 • "Svart rose
 • Castor bønne

Planter for sølvløvverk

 • Død nesle
 • Sølvhaug artemisia
 • Sølvkongen artemisia
 • Lammets ører
 • Støvete møller

Blomster for rosa blomster

 • Rosa hyasint
 • Gråtende higan-kirsebær
 • Mandevilla
 • Rosa kosmos
 • Høy rosa hagefloks

Blomster for lavendelblomstring

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail