Hvordan installere et kjellerbad?

Er forfengelighet og annet skap montert
Installer skap: Med de store overflatene på badet nå på plass, er forfengelighet og annet skap montert.

Et kjellerbad forbedrer hjemmets funksjon, og det tilfører eiendomsverdi som få andre forbedringer i hjemmet. Men å legge til et fullfunksjons kjellerbad er ikke noe enkelt prosjekt. Få byggherrer klarer virkelig å takle alle oppgavene som er involvert, og oftere enn ikke, er dette et prosjekt som er best overlatt til fagfolk. De fleste huseiere vil ansette en totalentreprenør eller individuelle underleverandører for å håndtere hele eller det meste av arbeidet. Men å forstå hva som går inn i et kjellerbad vil hjelpe deg å forstå kompleksiteten i prosjektet og gjøre det lettere å jobbe med proffer. Og hvem vet? Du kan til og med være i stand til å gjøre noe av eller hele jobben selv.

Planlegger en kjellerbadinstallasjon

Planlegging fremover vil hjelpe deg med å kommunisere med proffene dine og sikre at du holder deg på målet og innenfor budsjettet. Å planlegge et kjellerbad har noen unike hensyn som er forskjellige fra andre oppussingsprosjekter.

Design

Et kritisk tidlig trinn i prosessen, før konstruksjon, er å designe ditt nye bad. I tillegg til å bestemme omfanget av prosjektet, vil baderomsdesignet også påvirke hvilke tillatelser og inspeksjoner som er nødvendige. Hvis du plasserer det nye badet ditt i nærheten av eksisterende verktøy, reduserer du arbeidsbelastningen og krever færre tillatelser. Hvis du kan, plasser kjellerbadet ditt under et eksisterende første etasjes bad. Dette gjør det lettere å forlenge rørene og ledningene.

Drenering

Drenering er et viktig hensyn når du planlegger kjellerbadet ditt. Rørlegging over bakken er avhengig av tyngdekraften for å drenere kloakk og avløpsvann. Dette er kjent som skråningen eller falle av dreneringssystem. Men mange kjelleravløp gir ikke tilstrekkelig fall, noe som gjør naturlig drenering til et problem. Som en del av planleggingsprosessen, må en profesjonell undersøke skråningen til kloakkledningene og eksisterende avløpsrør. Når kloakkrør utløpspunktet er ovenfor nivået til et kjellergulv skive, for eksempel, vil en kjeller bad kreve spesielle løsninger for løft-pumpe dreneringsvannet til kloakknettet. På samme måte, hvis hjemmet ditt bruker et septisk system, kan det være behov for spesielle løsninger.

Dreneringsstrømningshastighet

La en proff undersøke strømningshastigheten eller avløpssystemet ditt. Et system som fungerer bra for eksisterende rørleggerarbeid kan bli overbeskattet når det legges til et nytt kjellerbad. Lav strømningshastighet vil ikke evakuere avfall ordentlig og vil føre til tette.

Bakvannsventiler

Må en profesjonell undersøke skråningen til kloakkledningene
Som en del av planleggingsprosessen, må en profesjonell undersøke skråningen til kloakkledningene og eksisterende avløpsrør.

I mange tilfeller kan byens forskrifter kreve bakvannsventiler på kjellerdreneringslinjer. Disse er designet for å sikre at kloakkstrømmen ikke kan reversere retning og strømme tilbake til hjemmet. Spør en proff om en ventil er nødvendig med systemet ditt.

Toaletter for kjellerbad

Toaletter finnes i et bredt spekter av alternativer. Noen ganger er de samme toalettene som brukes på badene overalt, helt fine i kjellere, men det er andre design som kan være bedre valg:

 • Trykkassisterte toaletter: Noen ganger er ikke til og med dype kjellerlinjer med gode bakker nok til å rense kloakk i kjellerbad. Trykkassisterte toaletter bruker lufttrykk til å tvinge avløpsvann gjennom ledningene, noe som kan forhindre tette.
 • Komposteringstoaletter: Komposteringstoaletter krever lite vann og gjør kloakken din til kompost. Disse designene krever utmerket ventilasjon utvendig, men kan være et godt valg der det er vanskelig å tappe inn eksisterende avløpsledninger.
 • Kloakkutløser-toaletter: Å ta ut toaletter lagrer kloakk midlertidig og pumper det deretter inn i kloakken eller septikledningen. Disse designene kommer i både over bakken og under bakken modeller.
 • Oppspylende toaletter: Oppspylingsdesign er selvstendig og hektes direkte inn i eksisterende avløpsledninger. Disse toalettene er perfekte for huseiere som er forsiktige med å bryte opp en kjelleretasje for å få tilgang til kloakkledninger. Noen oppspylingsmodeller sliper også avfall for å forhindre tette.

Badekar, dusj og vask for kjellerbad

Å legge til ekstra VVS-inventar på kjellerbadet ditt kan kreve samme forberedelse og utgraving som å legge til et toalett. Rørleggerarbeid kan allerede være tilgjengelig i noen kjellere, noe som gjør det vanskelig å bryte betonggulvet. Enkelte oppspylende toalettanlegg godtar også tilkoblinger med dusj eller vask. Det er best å la en proff undersøke rommet ditt og finne ut hvilken type inventar som fungerer best for badet ditt.

Kjellerbelysning

Riktig belysning kan gjøre kjellerbadet ditt like luksuriøst som toalettene dine. Rikelig med belysning kan være enda viktigere i kjellerbad, siden naturlig belysning kan være ganske begrenset. Kabling av et kjellerbad er vanligvis best overlatt til fagfolk, siden disse stedene under bakken har spesielle behov for jordfeilbeskyttelse. Feil med elektriske systemer kan forårsake personskade, ødelagte inventar og branner, så med mindre du er en veldig dyktig og kunnskapsrik DIYer, overlater du dette til proffene.

Installasjonsoversikt

Å installere et komplett kjellerbad er en veldig kompleks DIY-jobb. Med mindre du har lang erfaring med snekring, ledninger og rørleggerinstallasjoner, er det best å ansette proffer for de fleste aspekter av dette prosjektet. En enda enklere rute er å få en totalentreprenør (GC) til å styre hele prosessen, begynne å fullføre. En oversikt over prosjektet vil hjelpe deg med å bestemme hvilke trinn du eventuelt er kvalifisert til å håndtere.

 1. Legg ut veggene: Baderomsveggene er vanligvis laget av 2 x 4 eller 2 x 6 horisontale vegg- og gulvplater og vertikale veggstifter. Mens 2 x 4 tømmer er mer typisk i de fleste konstruksjoner, bygges "våte vegger" som inneholder store rørledninger ofte med 2 x 6 tømmer, noe som gir mer plass til å kjøre rørene. Normalt er ytterveggene grovt innrammet før rørleggerarbeid og ledningsarbeid begynner, men i situasjoner der betonggulv må rives, kan veggplasseringene bare merkes, med vegginnramming fullført senere, etter at hovedavløpsledningen er utført. Dette innrammingsarbeidet blir normalt utført av et tømrermannskap, men det er også mulig for en dyktig DIYer å gjøre det.
 2. Plasser dusj- og toalettavløp: I henhold til produsentens spesifikasjoner er plasseringen for dusjavløpet og toalettgulvflensen etablert på gulvet. Dusjavløp er vanligvis død sentrum i dusjkabinettet, men dusjpanner er også tilgjengelig med avløpsåpninger plassert utenfor sentrum. Toaletter er vanligvis konfigurert til å sitte 1 meter fra bakveggene. Når du måler for toalettet, må du ta med de ekstra 1,30 cm for gipsplaten. Sørg også for å tillate riktig avstand mellom toalettet og sideveggene.
 3. Gravgraver: Betonggulvet er nå revet, og grøfter graves for å koble toalett- og dusjplassene til hovedavløpsledningen. Ytterligere grøfting kan også være nødvendig for servantavløpet. Normalt er dette en jobb for en rørleggerentreprenør, men noen DIY-byggere vil ta på seg dette rivingsarbeidet.
 4. Installer avløpsrør under gulvet: Rørleggeren vil nå koble armaturavløpene til hovedavløpsledningen. Dette er vanligvis en jobb for proffer, ikke en DIYer.
 5. Jeg installerer avløp og utløpsrør over gulvet: Rørleggeren installerer nå avløp og avløpsrør over gulvet, og fører dem vanligvis gjennom de nye piggveggene og kobler dem til eksisterende jordstabler og takventilasjonslinjer. I noen situasjoner kan rørleggeren kjøre en helt ny jordstabel helt til taket, og skape en forening med de nye underjordiske avløpsledningene.
 6. Installer vannforsyningsrør: Rørleggeren installerer nå vannforsyningsrør eller -rør for å løpe fra eksisterende vannrør til stubbeplassene i nærheten av dusj, toalett- og servantskap. I de fleste moderne rørleggerarbeid gjøres dette nå vanligvis med fleksible PEX-rør, men tradisjonelle kobberrør kan også brukes.
 7. La inspiserte rørleggerarbeid: Når rørleggerarbeidet er grovet inn, men før veggene og gulvene lukkes, vil en byinspektør besøke for å gjennomgå rørleggerarbeidet og bekrefte at det er gjort i henhold til kode og er en sikker installasjon.
 8. Fyll ut grøfter og hell betong: Når rørleggerinspeksjonen er utført, kan betonggulvet nå lukkes ved å fylle skyttergraver og helle ny betong. Dette gjøres ofte av at hovedentreprenøren administrerer jobben, men gjør-det-selv-arbeidere kan også gjøre det.
 9. Installer elektriske kabler og kasser: En elektriker ankommer nå for å kjøre elektriske kabler og installere kasser for stikkontakter og lysarmaturer.
 10. Få inspiser ledningsnett: Når kabler og elektriske bokser er installert, blir det grove elektriske arbeidet gjennomgått av en byinspektør, som, hvis den er fornøyd, vil sertifisere det som møtekode.
 11. VVS-arbeid er grovbearbeidet og inspisert: Hvis badet krever utvidelser eller tillegg i varme- / kjølesystemet, installeres nytt kanalarbeid av en entreprenør og inspiseres.
 12. Hang and finish wallboard: Med rørleggerarbeid, ledninger og VVS-arbeid fullført, kan veggene og takene dekkes med gips, teipes og ferdig. Hvis arbeidet ledes av en totalentreprenør, vil tømmermannskapet hans gjøre dette arbeidet. DIYere kan også utføre oppgaven hans.
 13. Legg gulv og dusjfliser: Gulv og dusjoverflater er nå installert. Underleverandører kan utføre dette arbeidet eller totalentreprenørens mannskap. En veldig dyktig DIYer kan også takle dette arbeidet.
 14. Installer skap: Med de store overflatene på badet nå på plass, er forfengelighet og annet skap montert. Vanligvis gjøres dette av tømrerne som er ansatt av en totalentreprenør, selv om noen DIY-arbeidere kan takle det.
 15. Installer rørlegger- og ledningsarmaturer: Elektrikeren og rørleggeren kommer nå tilbake til arbeidsstedet for å installere vask, toalett, kraner, lysarmaturer, stikkontakter og andre inventar.
 16. Få endelige inspeksjoner gjort: Når loven krever det, kan en byinspektør bli bedt om å gå tilbake til arbeidsstedet for å gjennomgå og bestå det endelige arbeidet.
 17. Ferdig maling og pynt: Det siste trinnet er vanligvis maling av vegger, og etterbehandling og installering av trepynt og listverk. Håndklestenger og annet maskinvaretilbehør er installert. Dette arbeidet utføres vanligvis av entreprenørens tømrermannskap, men mange gjør-det-selv-arbeidere tar også på seg dette ferdigarbeidet.
Beslektede artikler
 1. Flotte teppetips for kjellere
 2. Gjennomsnittlige sluttkostnader for kjelleren
 3. Hvordan installere et loftbad?
 4. Grunnleggende om kjellerombygging
 5. Owens corning kjeller etterbehandling system
 6. Alternativer for kjellergulv for ethvert hjem
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail