Hvordan plante en dverg buksbomhekk?

Du må imidlertid ikke plante buksbom i høyden av vekstsesongen midt på sommeren eller i hvileperioden midt
Du må imidlertid ikke plante buksbom i høyden av vekstsesongen midt på sommeren eller i hvileperioden midt på vinteren.
Oversikt
 • Total tid: 2 timer
 • Ferdighetsnivå: Mellomliggende
 • Anslått kostnad: 75€

Dverg buksbom busker er mye brukt i formell landskapsdesign. Disse plantene er kompakte i størrelse og har tett, attraktivt løvverk og kan trimmes. De kan beskjæres til en veggform eller kuttes for å danne individuelle kloder. Og i motsetning til de raskt voksende buksbomvarianter, gjør deres forkrøplede natur dem til et perfekt valg for en grenseplante langs en hage eller gangvei som du kan se over. Dverg buksbom er visuelt tiltalende, lett å dyrke og motstandsdyktig mot de fleste sykdommer og skadedyr.

Når skal man plante

Som med alle flerårige planter, er buksbom best plantet tidlig på våren. Hvis du bor i et temperert klima der frysing er sjelden, gir tidlig høst også en god plantetid.

Du må imidlertid ikke plante buksbom i høyden av vekstsesongen midt på sommeren eller i hvileperioden midt på vinteren. Varme, tørre forhold kan forhindre buksbom i å blomstre, og kalde temperaturer kan føre til at en uetablert plante dør. Så sørg for å velge en plantetid som gir buksbom en sjanse til å slå rot før sesongens ekstremer setter inn.

Det du trenger

Utstyr / verktøy

 • Målebånd
 • Hammer eller gummiklubb
 • Skuffe
 • Saks
 • Innsatser
 • Tau eller snor

Materialer

 • Torvmos (etter behov)
 • Jordbalsam eller kompost

Bruksanvisning

 1. Merk hekkelinjen

  Forleng et målebånd langs bakken på ønsket sted for buksbomhekken. Planlegg å plassere plantene rundt 1 til 2 meter fra hverandre, og måle fra sentrum til sentrum. Kjør en stake for å markere hver ende av grøften. Fest deretter en streng fra den ene pinnen til den andre, og trekk den stram.

 2. Fjern brusen

  Bruk en spade til å danne en grunne grøft rundt 2 meter bred under styrestrengen. Fjern torven i biter som er omtrent 10 centimeter dype. Løft hver del, og pund den med spaden for å slå av så mye jord som mulig. Kompost torv, eller plant det på nytt et annet sted.

 3. Mål rotkulen

  Finn ut den generelle størrelsen på rotkulene dine ved å måle høyden og bredden på hver pott. Med små, containerdyrkede busker fyller rotkulen vanligvis beholderen.

 4. Grav hullene

  Grav hvert hull i henhold til rotkulens dimensjoner. Hullet skal måle dobbelt så bredt som buskens rotkule og ikke helt så dyp. Dette vil gi røttene god plass til å utvide seg sideveis gjennom den nydrevne jorda.

 5. Ert røttene

  Slå forsiktig hver busk ut av potten, og sjekk om den har blitt rotbundet med en tykk matte røtter bygget opp langs bunnen. Hvis dette er tilfelle, frigjør røttene ved å løsne de ytre, slik at de kan gjenoppta normal vekst når de er plantet. Skjær eventuelle matte områder med beskjæringssaks, og kast matten.

 6. Plant buskene

  Hullet skal måle dobbelt så bredt som buskens rotkule
  Hullet skal måle dobbelt så bredt som buskens rotkule og ikke helt så dyp.

  Sett hver buksbombuske i midten av plantehullet, og begynn å fylle skitt rundt det med jorden du tidligere fjernet. Det kan være lurt å bruke endringer, som torvmos, jordbalsam eller kompost, hvis du har dårlig jord. For å fjerne luftlommer, stamp ned jorda mens du plasserer planten i hullet. Vann deretter jorda lett.

 7. Mulch plantene

  Legg 2 til 8 centimeter med mulch til det plantede området. La en tomme eller så rundt bunnen av hver busk være fri for mulch for å fremme luftsirkulasjonen.

Tips for å plante buksbomhekk

Nøyaktig måling før planting er nøkkelen til å oppnå ønsket buksbomoppsett. Husk å måle avstanden mellom midten av hvert plantehull, ikke mellom kantene på hullene.

Ikke bekymre deg for å skade matte røtter på en rotbundet busk når du planter. De er ubrukelige i denne tilstanden og må kuttes fri.

Etter å ha fylt hullet, bør rotkulen stikke litt over bakkenivå for å fremme god drenering. Hvis du graver plantehullet for dypt, kan bunnen av buskens koffert havne under bakkenivå etter at jorden har lagt seg. Dette kan føre til dårlig drenering og føre til plantesykdommer, som for eksempel råte.

Bruk av mer enn 2 til 8 centimeter med mulch kan føre til at buksbomvedene produserer grunnere røtter i stedet for å vokse dypt i jorden. Dette betyr at buskene vil være utsatt for skade i tørkeperioder.

Til slutt ser dvergbomber også bra ut i containerhager. De kan plantes i intrikate potter og brukes til å lage en sti eller et hagefokuspunkt.

Beslektede artikler
 1. Hvordan overvintre Dahlia-knoller?
 2. Identifiser og unngå Ragweed
 3. Hvordan identifisere kløende utslettplanter?
 4. Hvordan installere liggende stoff for ugressbekjempelse?
 5. Måter å holde katter utenfor hagen eller hagen din
 6. Bilder av Poison Ivy
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail