Triexta PTT teppefiber

Rotkjemikaliet for triexta (PTT) er det samme som for polyester (PET)
KJÆLEDYR. Rotkjemikaliet for triexta (PTT) er det samme som for polyester (PET), så opprinnelig ble triexta definert som en polyester.

Triexta er den nyeste fiberen i teppebransjen. Hvis du er ute og handler for tepper, er sjansen stor for at du vil høre om triexta. Hva er det, nøyaktig, og hvor bra fungerer det?

Ptt / sorona / smartstrand

Triexta ble oppfunnet av DuPont, det samme selskapet som er ansvarlig for oppfinnelsen av nylonfiber. Triexta er for tiden produsert eksklusivt av DuPont under merkenavnet Sorona, så du kan høre navnene triexta og Sorona brukt om hverandre.

Mohawk Industries er for tiden den største produsenten som har brukt Sorona triexta i tepper, og de markedsfører fiberen under merkenavnet SmartStrand. Godfrey Hirst, en mye mindre produsent med base i Australia, bruker også Sorona i sin eco + -samling.

Det fulle tekniske navnet på triexta er polytrimetylentereftalat eller PTT for kort.

PTT vs. PET

Rotkjemikaliet for triexta (PTT) er det samme som for polyester (PET), så opprinnelig ble triexta definert som en polyester. Det skiller seg imidlertid så betydelig fra polyester når det gjelder sluttproduktet at DuPont, sammen med Mohawk Industries, lobbyerte for å få anerkjent forskjellene ved å godkjenne et nytt generisk navn for PTT.

FTC klassifisering

I 2009 anerkjente Us Federal Trade Commission (FTC) offisielt triexta som et nytt generisk navn for PTT, en underklasse av polyester.

I utgangspunktet betyr det at den kjemiske strukturen til de to fibrene er lik nok til at triexta ikke kunne bli en helt ny klassifisering av fiber (slik polyester eller nylon er), men at PTT og PET er forskjellige nok til at PTT ikke bare kunne bli klumpet inn med PET.

Kjennetegn

Det er flere grunner til at triexta skiller seg ut fra polyester. Den første er at triexta er anerkjent som mer holdbar og elastisk enn vanlig polyester. Faktisk er mange i industrien anser triexta å være så varig som nylonteppefiber, som lenge har vært ansett som den king av syntetiske teppe fiber.

Utseende

Utseendet til triexta ligner mer på nylon enn på polyester. Polyester har en høyere glans, noe som gir den et skinnende utseende enn andre fibertyper. Triexta, som nylon, har en mer matt finish.

Flekkmotstand

Triexta er naturlig veldig flekkbestandig. Mange søl kan rengjøres med bare vann, i stedet for å bruke flekkrens.

Triexta ble oppfunnet av DuPont
Triexta ble oppfunnet av DuPont, det samme selskapet som er ansvarlig for oppfinnelsen av nylonfiber.

Den primære årsaken til triextas høye nivå av flekkmotstand er at fiberen er hydrofob, noe som betyr at den ikke absorberer fuktighet. Triexta har faktisk blitt brukt i klesindustrien lenger enn den har blitt brukt i teppeindustrien - i klesindustrien bruker triexta tag-line "dry-fit" for å gjenspeile fiberens ikke-absorberende egenskaper.

I tillegg til å motstå flekker, motstår triexta-fiber også falming. Det er veldig fargefast, så direkte eksponering for sollys og UV-stråler vil ikke føre til misfarging av fiberen.

Mykhet

En annen fordel med triexta er at den er betydelig mykere enn både polyester og nylon. Dens mykhet skyldes delvis at den ikke har kjemikalier påført fiberen for flekkbeskyttelse. Selv berømte Berber-stiler, som kan ha en tendens til å føle seg grove når de er laget av nylon eller olefinfiber, føles myke å ta på og veldig behagelig under føttene.

Miljøfordel

En av de mest tiltalende sidene ved triexta er at den er tilgjengelig i en miljøvennlig versjon. I et forsøk på å redusere kostnadene for å produsere den, begynte DuPont å bruke bioteknologi basert på gjæring av maisglukose. Dette erstatter bruken av petroleum i produksjonen av fiberen, opptil 37 prosent i DuPont Sorona. Som en fornybar ressurs er kornglukose mye mer bærekraftig enn petroleum.

I tillegg betyr å erstatte petroleum med maisglukose at færre kjemikalier settes inn i fiberen, noe som igjen betyr at færre kjemikalier vil komme ut av fiberen i form av VOC (avgassing).

Koste

Kostnaden for å produsere triexta er lavere enn nylon, så triexta er generelt sett veldig konkurransedyktig priset. Det er vanligvis priset et sted mellom polyester og nylon, selv om high-end SmartStrand Silk-stiler kan være dyrere.

Garanti

Triexta, som nesten alle fibre, er tilgjengelig i forskjellige kvaliteter og prispunkter. Imidlertid har til og med inngangsnivåene til triexta imponerende garantier fra produsenten, så generelt gir triexta god valuta for pengene.

Ulemper

For tiden er den største ulempen med triexta mangel på historie for å underbygge produsentens påstander om funksjonene. Som en ny fiber har den ikke den langvarige historien om nylon og har ikke eksistert lenge nok til å ha levd gjennom en full "livssyklus" (10-15 år for et gjennomsnittlig teppe), så det er vanskelig å nøyaktig sammenligne ytelsen til andre fibre.

Fremtidsutsikter

Til tross for å være relativt ny i teppet fiber verden, har triexta blitt enormt populære. Forutsatt at de neste ti årene eller så verifiserer at fiberen kan gjøre alt det DuPont og Mohawk hevder at det kan, er det definitivt forutsigbar at triexta, som en myk og holdbar fiber som er mer bærekraftig enn andre fibertyper, kan være fiberen fremtiden.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail