Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å analysere trafikk og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler. For mer informasjon besøk vår retningslinjer for personvern.

Alt om natriumlaurylsulfat

Sodium lauryl sulfate er ikke bare begrenset til rengjøringsbruk
Sodium lauryl sulfate er ikke bare begrenset til rengjøringsbruk; det kan også bli funnet i en rekke andre bransjer.

Hva er egentlig natriumlaurylsulfat? Det er et hvitt eller kremfarget krystall, flak eller pulver som primært brukes som overflateaktivt middel, emulgator, skum, dispergeringsmiddel eller fuktemiddel i mange bransjer, som rengjøring og personlig pleie.

Andre navn

Sodium lauryl sulfate blir ofte referert til som SLS, men det kan også gå under flere andre navn som nevnt i databasen European Department of Health & Human Services Household Products Database og National Library of Medicine's Hazardous Substances Data Bank.

Vanlige synonymer og handelsnavn:

  • Aquarex ME
  • Aquarex metyl
  • Carsonol SLS
  • Dehydrag sulfat GL emulsjon
  • Dodecylalkohol, hydrogensulfat, natriumsalt
  • Dodecyl natriumsulfat
  • Dodecyl sulfate, natriumsalt
  • Dreft
  • Duponal
  • Duponal WAQE
  • Duponol C
  • Duponol ME
  • Duponol WA
  • Duponol WAQ
  • Emal 10
  • Irium
  • Lanette Wax-S
  • Lauryl natriumsulfat
  • Lauryl sulfat natriumsalt
  • Maprofix 563
  • Maprofix NEU
  • Maprofix WAC
  • Maprofix WAC-LA
  • Monogen Y 100
  • NCI-C50191
  • Neutrazyme
  • Orvus WA Lim inn
  • Perklankrol ESD 60
  • Perlankroll
  • Quolac EX-UB
  • SDS
  • Sipex OP
  • Sipon PD
  • Sipon WD
  • Sodium dodecylsulfate
  • Sodium lauryl sulfate eter
  • Sodium N-dodecylsulfate
  • Solsol nåler
  • Sepanol T 28
  • Stepanol ME
  • Stepanol ME tørr AW
  • Stepanol metyl
  • Stepanol metyltørr AW
  • Svovelsyre, monododecylester, natriumsalt
  • Tarapon K 12
  • Texapon K 12
  • Trepenol WA: 000151-21-3
  • Kjemisk formel: C12-H26-O4-S.Na

Merk: Sodium lauryl sulfate må ikke forveksles med natrium laureth sulfate. De to er forskjellige kjemikalier. Imidlertid er natriumlauretsulfat ofte laget av natriumlaurylsulfat.

Rengjøring bruker

Sodium lauryl sulfate brukes i en rekke husholdnings- og bilrengjøringsprodukter på grunn av dets evne til å produsere skum, kutte gjennom fett og suspendere jordpartikler slik at de lett kan vaskes bort. For husholdningsbruk kan det finnes i oppvaskmiddel, tepperensere, toalettrengjøringsprodukter, badekar- og fliserensere, flekker og luktfjernere, universalrengjøringsmidler, vaskemidler, dusjrenser, glassrengjøringsmidler og mer. Når det gjelder rengjøring av biler, kan det hende du finner det i bilvask og møbeltrekk.

Andre bruksområder

Sodium lauryl sulfate er ikke bare begrenset til rengjøringsbruk; det finnes også i en rekke andre bransjer. Den brukes i personlig pleieprodukter, for eksempel tannkrem, håndsåpe, barberkrem, ansiktsrens, kroppsvask, sjampo, balsam og hårfargingsprodukter. I tillegg brukes det til og med i kjæledyrpleieprodukter, som sjampo for kjæledyr. Ikke bare det, men SLS har til og med blitt brukt som tilsetningsstoff. FDA tillater at den brukes i belegg med fersk frukt, eggehviteemulgering, marshmallowfremstilling og "fumarsyre-syrnet" drikkebaser som nevnt i tittel 21, del 172 i Code of Federal Regulations. Det er også godkjent av FDA som et indirekte tilsetningsstoff når det skal tilberedes "komponenter i harpiks- og polymerbelegg" (Tittel 21, del 175).

Produkter

For å se om visse produkter inneholder natriumlaurylsulfat, kan du prøve å søke i databasen for helse- og menneskelige husholdningsprodukter i Europa, Environmental Working Group (EWG) Guide to Healthy Cleaning, the Good Guide, eller EWGs Skin Deep Cosmetic Database.

Regulering

Imidlertid er natriumlauretsulfat ofte laget av natriumlaurylsulfat
Imidlertid er natriumlauretsulfat ofte laget av natriumlaurylsulfat.

Når natriumlaurylsulfat brukes i farmasøytiske preparater, personlig pleieprodukter eller som et tilsetningsstoff, overvåkes det av Food and Drug Administration (FDA) i Europa. For rengjøring og industriell bruk overvåkes det av Environmental Protection Agency (EPA).

Helse og sikkerhet

The Cosmetic Ingredient Review (CIR), en uavhengig organisasjon som vurderer sikkerheten til ingrediensene, uttalte i et pressedokument at SLS utgjorde mindre fare i skylling-formuleringer, men bør brukes i konsentrasjoner mindre enn 1 prosent for permisjon Produkter.

Advarsel

Som nevnt i en serie av 1970s fagfellevurderte studier oppført i National Library of Medicine's Hazardous Substances Database, har SLS vist seg å være irriterende for hud og øyne og kan til og med gi allergiske reaksjoner.

Miljøeffekter

Det forventes ikke at SLS bioakkumulerer eller vedvarer i miljøet, noe som er bra, men det er kjent for å være giftig for vannlevende organismer, som nevnt i International Chemical Safety Card (ICSC) Database. Så med tanke på at det blir skylt ned i avløp fra flere personlige pleie- og rengjøringsprodukter vi bruker hver dag over hele verden, er dette noe å vurdere.

Grønne alternativer

Produsenter har blitt kunnskapsrike med det faktum at forbrukerne er forsiktige med å ha sulfater i produktene, så mange har utviklet alternativer. For eksempel bruker Tom's of Maine glycyrrhizic acid, som er avledet fra lakris, i sin SLS-fri tannkrem i stedet for SLS. Når det gjelder grønne rengjøringsprodukter, søk produsenter som lar det være ute, eller bare prøv deg på noen DIY-oppskrifter. Du ser kanskje ikke så mye skum, men det betyr ikke at de ikke vil fungere.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail