Gjør det selv mot profesjonell ombygging av bad

Poenget er at et badoppussing vanligvis koster mindre enn halvparten av å ha en GC som gjør jobben
Poenget er at et badoppussing vanligvis koster mindre enn halvparten av å ha en GC som gjør jobben.

Selv erfarne DIYere sluker og puster dypt når du vurderer å takle en ombyggingsjobb på badet. Annet enn kanskje et kjøkken, er ingen prosjekter mer involvert når det gjelder systemene og ferdighetene som er involvert. Ombygging av bad handler om rørleggerarbeid, elektrisk og flisearbeid - alle dyktige bransjer. Det er tett, tett arbeid også der hver m2 teller. Og så er det de hyppige overraskelsene, for eksempel når du finner råtnende undergulv og bjelker under en lekk dusj eller rørleggerstøper av støpejern som har rustet til det smuldrer. Og til slutt er det tidspresset. Et bad er et viktig sted, og en DIYer er under stort press for å få rommet ombygd og tatt i bruk igjen så raskt som mulig.

Den åpenbare løsningen er å tilkalle fagpersonene, enten dette betyr å ansette en totalentreprenør (GC) for å styre prosjektet fra start til slutt, eller ansette og administrere underleverandørene for hvert trinn i prosessen. Proffene vil gjøre jobben bra og nesten sikkert raskere enn du kan.

Men det er en reell (og veldig viktig) grunn til at du ikke ville ansette fagpersoner for å håndtere baderomsoppbyggingsjobben din: penger.

Kostnader

DIYers liker ofte å snakke om den personlige tilfredsheten som følger med å gjøre jobben selv, men realiteten er at å spare penger er den største enkeltårsaken til at folk selv takler forbedringer i hjemmet. Selv et lite bad kan enkelt koste deg 14900€ hvis det blir totalrenovert av en totalentreprenør. Med 190€ per m2 som vanlig gjennomsnitt brukt til å beregne entreprenørkostnader, kan et stort 150 m2 bad nærme 29900€ når det er ferdig med en god entreprenør. Det samme badet som er fullstendig ombygd, kan koste 56€ per m2, eller totalt 8210€ hvis du velger inventar nøye med tanke på budsjettet.

Poenget er at et badoppussing vanligvis koster mindre enn halvparten av å ha en GC som gjør jobben. I hovedsak vil du beholde alle materialkostnadene, men spare arbeidskostnadene. Den besparelsen vil kjøpe mye sjampo.

Selvfølgelig er bekvemmeligheten sin egen luksus og en som kan være verdt å betale for. I dette tilfellet betyr ikke luksus et spa-lignende bad med toskanske fliser, men luksusen ved å få noen andre til å løfte tungt mens du holder hendene rene. Det er absolutt verdi å ha dyktige proffer som gjør jobben raskere, og kanskje bedre, enn du kan gjøre det selv.

Poenget: Sannheten er at de fleste gjør-det-selv-arbeidere med en moderat mengde erfaring kan gjøre minst overflateombygging av et bad, spesielt hvis de bruker de samme materialene fra entreprenørklassen som proffene er avhengig av. Men skal du gjøre det selv? Det er et annet spørsmål, og å komme til et svar innebærer å se på de individuelle hensynene i et stort ombyggingsprosjekt for baderom.

Tid

Balansert mot kostnadsbesparelsene ved å gjøre arbeidet selv er den brutale virkeligheten at gjør-det-selv-gjørere vanligvis tar mye lengre tid å utføre arbeidet. Du kan spare utrolig mye tid-uker eller måneder selv ved å ansette fagpersoner. En travel huseier som klemmer ombyggingsarbeid i en hektisk tidsplan, kan ta seks måneder å omstendig ombygge et ekstra bad, mens det samme badet kan piskes i form om et par uker av en entreprenør og teamet hans.

Hodet ditt vil snurre når du ser profesjonelle entreprenører gjøre et nummer på badet ditt. Om morgenen har du ingen dusj. Arbeiderne kommer, og du går på jobb. Du kommer hjem. Nå er det dusj.

Poenget: Hvis du bare har ett bad, må du ansette proffer. Hvis du har et ekstra bad og har råd til å ha et ut av kommisjonen en stund, så er DIY-alternativet mer realistisk.

Innramming

Det grunnleggende tømmerarbeidet som er involvert i å bygge vegger, bokse i dusj eller badekar, og å installere isolasjon og dampbarrierer er ikke så vanskelig. De fleste DIYere er i stand til å gjøre dette arbeidet, selv om det krever nøye å følge spesifikasjonene til inventar og skap. Presisjon er viktig når det gjelder innrammingsarbeidet.

Poenget: Hvis du kjenner deg rundt en hammer, så prøv det.

Rørleggerarbeid og ledninger grovt inn

De mekaniske systemene på et bad er underlagt alle slags regler og forskrifter, og profesjonelle rørleggere, elektrikere og VVS-entreprenører håndterer disse problemene hver dag og vil vite detaljene i lokale kodekrav. Med mindre du er en erfaren hjemme rørlegger og elektriker, er det en god ide å overlate rørleggerarbeid, ledninger og VVS til profesjonelle.

Poenget: Selv erfarne gjør-det-selv-arbeidere overlater ofte store ledninger og rørleggerarbeid til proffene. Ta tak i dette bare hvis du er veldig trygg.

Gulv

Installering av baderomsgulv er relativt enkelt for DIYer, og ganske enkelt for visse typer gulv. Du tjener ingenting ved å få proffene til å ta på seg de enkle installasjonene som luksuriøse vinylplanker, som for eksempel kan gjøres om kvelden av en DIYer som nøye har studert teknikkene. Å ansette en proff for å installere luksusvinyl er nesten utenkelig - materialet er så enkelt å installere.

Keramikk og porselen er ofte overlatt til profesjonelle, men med tanke på den begrensede gulvflaten på et bad, er det ingen grunn til at du ikke kan gjøre dette selv. Det tar ikke lang tid å lære det grunnleggende om flisinstallasjon, og du kan enkelt legge et moderat stort badegulv i løpet av en helg.

Poenget: De fleste DIY-arbeidere vil synes det er enkelt og tilfredsstillende å installere gulvet.

Veggflater

Selv erfarne gjør-det-selv-arbeidere overlater ofte store ledninger
Poenget: Selv erfarne gjør-det-selv-arbeidere overlater ofte store ledninger og rørleggerarbeid til proffene.

Hvis de er verdt vekten, vil profesjonelle gipsveggere nesten alltid produsere feilfrie badvegger. Selv den beste huseieren ender opp med avvik som må ignoreres eller skjules.

Installasjon av fuktbestandig grønt brett på badene er ikke alt annet enn å henge vanlig gips i andre områder av hjemmet. Mudding og sliping til en jevn finish er det som skiller huseieren fra gipsentreprenøren som gjør dette hver dag. Hvis du kan akseptere feil, kan du spare en liten sum penger på å henge og etterbehandle dine egne.

Poenget: Når du vurderer den beskjedne utgiften, kan det være penger å bruke fagfolk til å henge, tape og leire gipsveggen din. Men DIYere kan også gjøre dette arbeidet og spare en liten sum penger.

Skap og benkeplater

Den største fordelen med å få fagfolk til å installere skap og benkeplater er den enkle bekvemmeligheten. Et profesjonelt mannskap på to eller tre arbeidere kan navigere i skapene og montere dem raskere og enklere enn du kan gjøre det. Men badene har ikke mye skap, og benkeplatene er vanligvis korte. For de mindre baderomene vil du mest sannsynlig kjøpe en servantskap i foreskrevet bredde som du enkelt kan håndtere selv. Mange kommer sammen med topper til servantskap, noe som gjør montering av benkeplater et blunk.

Poenget: Huseiere kan gjøre dette. Bortsett fra store bad, vil huseiere tjene lite på å få fagpersoner til å installere skap og benkeplater.

Installasjon av dusj / badekar

Det er vanskelig å installere en dusj når du bygger dusjpannen og dekker vegger med fliser. Mens du kan gjøre dette, vil de fleste ønske å ansette proffer for dette stadiet. Imidlertid kan det være praktisk for DIYere å installere en forhåndsfabrikert dusjkabinett.

Etterbehandling av badekaret / dusjen selv kan gi akseptable resultater. Å ansette et glassfirma vil gi deg en bedre finish, hovedsakelig fordi selskapene gjør bedre forarbeid.

Poenget: Dette er ofte vanskelig arbeid som best leies ut til proffer. DIYers vil trenge tålmodighet og mye hjelp hvis de prøver det.

Vask og kraninstallasjon

Så lenge tilførselsrørene allerede løper til vasken din, og et avløpsrør går tom, er det enkelt å vaske badet. Det er ikke nødvendig å få en rørlegger installere vasken. Imidlertid, hvis installasjonen krever flytting av rørledninger, så ta inn en rørlegger. Hvis prosjektet ditt har inkludert store vanskelige arbeider utført av en rørlegger, kan et gjenbesøk for å gjøre de siste tilkoblingene være en del av hans budtjeneste.

Bunnlinjen: Gjør dette hvis du allerede har rørleggerlinjene; leie det ut ellers.

Toalettinstallasjon

Toaletter er klønete og tunge, men de er ikke vanskelige å installere. Med mindre du allerede har en rørlegger installert de andre kranene og armaturene, er det ingen grunn til at du ikke kan installere toalettet selv.

Poenget: En gjør-det-selv-oppgave, med mindre en rørlegger allerede lager andre tilkoblinger.

Maling og trim

Selv huseiere som er nølende med å gjøre det selv for de fleste andre oppussingsoppgaver, kan takle maling og triminstallasjon. Ansette malingentreprenører er fornuftige for store mellomrom, men ikke for de små veggene på badene. Maskinvare, speil og andre trimstykker er også ganske enkle å installere selv.

Poenget: Du tjener lite på å ansette et malerfirma til å male badet ditt eller en trimmesnekker for å henge speil og installere håndklebjelker. Gjør det selv.

Sammendrag

Med mindre badet ditt er uvanlig stort, kan du gjøre de fleste mindre oppgaver innen dette samlede prosjektet. For kjerne-nivå bademodeller, leier mange DIYere fremdeles ut elektrikere og rørleggere, men gjør resten av jobben selv. For ombygginger på overflatenivå som ikke krever store lednings- og rørleggerendringer, er hele prosjektet innen rekkevidde for en DIYer.

Men husk at profesjonelle entreprenører kan gjøre jobben bedre og raskere enn du kan. Vei kostnadsbesparelser mot disse fordelene når du tar din beslutning.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail