Hage mulch ideer

Hindrer vinterens alvorlige værforhold i å tære på jorden din
Hagemark som brukes om høsten, hindrer vinterens alvorlige værforhold i å tære på jorden din og frarøve deg verdifulle næringsstoffer.

Hage mulch er din første forsvarslinje mot ugress. Men mulch er mer enn en lukejeger. Mulching er en av de mest fordelaktige metodene du kan bruke for å opprettholde eiendommen rundt hjemmet ditt. I denne artikkelen vil du lære:

 • Hvordan mulch skiller seg fra kompost
 • Ideer for billige eller til og med gratis mulker
 • Når skal du bruke mulch

Hagemark vs. kompost

Det må skilles mellom mulch og kompost. De to er ikke synonyme, og de har heller ikke samme funksjon.

Kompost er en jordjustering og bør bearbeides i jorden for å gjøre den mer fruktbar. Mulch er derimot spredt på jorden. Jobben er å:

 • Undertrykk ugress
 • Beskytt jorden mot elementene
 • Behold fuktighet
 • Reduser sjansene for at du utvikler komprimert jord på godt tråkkede flekker

Mens organiske mulker til slutt brytes ned, og dermed blir en slags kompost, er deres funksjon så lenge de fungerer som mulch forskjellig fra kompost.

Noen gartnere prøver å spre kompost på jorden rundt planter i håp om at det vil gjøre dobbelt plikt (gjødsling av jord og undertrykking av ugress). Dette er greit hvis du har mer kompost enn du trenger og energi til å brenne. Men kompost utsatt for elementene mister noe av sin "juice". Og ugresset vil vokse som gal i det, med mindre du regelmessig hakker rundt plantene dine for å holde ugresset nede, noe som betyr ekstra arbeid for deg. Så på begge måter er denne bruken av kompost selvdrepende og ineffektiv. Det er bedre å vanne komposten i jorden (du kan bearbeide den videre med en gaffel), og deretter dekke den med en ekte mulch som barkbark.

Gratis mulker: bruk av blader, aviser

Blad kan lett foreslå seg selv for mange gartnere som en mulig mulch bare fordi de er så utbredte. Siden de er gratis, og vi må rake dem opp, uansett, finner vi ut at vi like godt kan bruke dem og spare oss for å måtte kjøpe mulch fra noen andre.

Du kan umiddelbart bruke blader du har raket av plenen i høst rundt grønnsaker, busker og trær, men alltid makuler bladene først før du bruker dem som mulch, og forbered hagen din ordentlig før du legger til noen slags mulch. Du kan også bruke bladbarkflis som et beskyttende dekke for vinteren i flerårige blomsterbed, men hold av til bakken over staudene dine har frosset, da en for tidlig applikasjon kan kvele plantene dine.

Resirkulering av avisen som en mulch er en annen av dine gratis alternativer. Men du må vite:

 • Om det er trygt eller ikke
 • Akkurat hvordan du bruker den som en mulch

Advarsel

Gamle aviser er ikke trygge for kompost (eldre enn 1990) - spesielt hvis du holder opp matavlinger, i motsetning til prydplanter. Dette skyldes blekkens sammensetning, som inkluderer giftige ingredienser som kadmium, bly og krom. Tradisjonelt ble skadelige kjemikalier brukt i blekeprosessen.

Avis-mulch og sikkerhet

Mulch er derimot spredt på jorden
Mulch er derimot spredt på jorden.

De fleste avisblekk fra det 21. århundre er soyabasert og betraktet som trygge. For å være sikker, ring utgiverkontoret til den aktuelle avisen og finn ut om de bruker soyabasert blekk. Hvis de gjør det, kan avisene være relativt trygge for mulch og kompost. Mens du har forlaget på telefon, spør hvordan papiret blir bleket. Mer vanlig brukes i dag hydrogenperoksid - et trygt alternativ - til å bleke aviser.

Hvis du ønsker å være en skikkelig klistremerke om det, kan du stille et eget spørsmål angående fargede sider (hvis noen), da blekket som brukes til disse sidene kan inneholde skadelige ingredienser. Eller for å være på den sikre siden, hold bare avissidene med farget blekk ut av hagen.

Bruke avis som mulch

Et materiale trenger ikke å være fruktbart (for eksempel å inneholde mye næringsstoffer) for å gjøre en god jobb med å undertrykke uønskede planter. Avis er spesielt nyttig som mulch når du prøver å åpne et nytt planteseng ved å drepe gress og / eller ugress over et stort område. Fordi den kommer i ark, er den en ferdig barriere og enkel å jobbe med. Du kan raskt dekke brede strøk av jorden med avis.

Når du bruker aviser som en mer konvensjonell mulch, for eksempel rundt planter, legger du dem bare to eller tre ark tykke og stikker hull gjennom dem på en slik måte at vann kan trenge inn i plantens røtter. Å spre en naturlig mulch, som halm, på toppen av avisene vil bidra til å holde dem nede; dette vil også forbedre utseendet til hagen din fordi aviser er et øye.

Dekkavlinger: billige mulker, "levende"

Hvis du trenger å kutte en stor hage om høsten, og du ikke har nok blad- eller avisekstrakt til jobben, så frø området med dekkvekster - levende planter som noen ganger kalles "levende mulker". Dekkavlinger er et alternativ til mulking med bark, blader eller andre konvensjonelle mulker for å beskytte jorden din om vinteren. Dekkavlinger blir også noen ganger referert til som "grønne gjødselavlinger." De henter navnet fra det faktum at når de er jordet i hagen, gjødsler de jorden, slik som gjødsel.

Noen gartnere velger å bruke dekkvekster i begge sine kapasiteter: som "levende mulker" for vinterbeskyttelse og som "grønne gjødselavlinger" som skal jordes under om våren. Etter å ha tildekket dekkavlingen under, bruk en konvensjonell mulch på hagen for å undertrykke ugress for våren og sommeren. Levende mulker er ikke gratis (du må kjøpe frøet), men de er billige sammenlignet med å måtte kjøpe barkdekke osv.

Når skal du bruke mulch

Nye gartnere lærer fort at det er nyttig å bruke mulch i vekstsesongen, men de kan være uvitende om at høsten også er en flott tid å mulch. Hagemark som brukes om høsten, hindrer vinterens alvorlige værforhold i å tære på jorden din og frarøve deg verdifulle næringsstoffer. Som isolator fungerer mulch på to måter:

 • Det beskytter plantens røtter fra noe av det verste av vinterens kulde, noen ganger gjør det mulig for deg å dyrke planter som bare er hardføre for din region.
 • Ved å isolere frossen jord fra solstrålene på den rare milde vinterdagen, vil plantene forbli i deres beskyttende dvalemodus.
Beslektede artikler
 1. Hva betyr bokstavene NPK på en gjødsel?
 2. Forurensningstolerante gatetrær
 3. Trygge planter å vokse over septiktanker og dreneringsfelt
 4. Prøveplanter
 5. Typer innkjørselsmaterialer
 6. Washington hagtorn trær
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail