Måter å forhindre elektrisk støt på

Slå alltid av strømmen til en krets eller enhet du skal jobbe med
Slå alltid av strømmen til en krets eller enhet du skal jobbe med.

Elektrisk arbeid rundt hjemmet er helt trygt hvis du tar riktige forholdsregler. Den første regelen for å forhindre elektrisk støt er å slå av strømmen til alt du jobber med. Men det er ikke alltid så enkelt. Noen ting rundt hjemmet skaper en elektrisk ladning selv når de er slått av. Det er også prosjekter som krever bruk av elektrisitet, så det er en viss risiko for støt under dette arbeidet. Og det er viktig å vite hvordan du slår av elektriske apparater og utstyr, for å forhindre støt som kan oppstå selv når du ikke berører ledninger.

 • 01

  Slå av strømmen

  Slå alltid av strømmen til en krets eller enhet du skal jobbe med. Dette betyr vanligvis at du slår av riktig bryter i hjemmets servicepanel (bryterboks). Hvis du jobber med et apparat med ledning, trekker du ut ledningen for å slå av strømmen til apparatet.

 • 02

  Test for kraft

  Test alltid for strøm på enheten eller utstyret etter at du har slått av strømbryteren. Bruke en ikke-kontaktspenningstester (eller en annen type elektrisk tester) for å kontrollere kretsen ledninger og eventuelle elektriske kontakter før den rørende noe som kan føre elektrisitet.

  For eksempel, hvis du trenger å jobbe med en lysbryter, må du slå av strømmen til bryterens krets, og deretter fjerne bryterdekselplaten. Berør sonden til en berøringsfri spenningstester til hver bryterterminal og til hver elektriske ledning i esken for å sikre at det ikke er noen spenning.

 • 03

  Bruk isolerte verktøy

  Det er alltid fornuftig å bruke isolerte verktøy til elektrisk arbeid. Siden du har slått av kretsen og testet for strøm før du berører ledninger, kan bruk av isolerte verktøy virke som for mye, men anser det som en lett og potensielt livreddende sikkerhetstiltak.

  Du vet aldri når et verktøy kan skli eller falle og gjøre en utilsiktet elektrisk tilkobling. Isolerte verktøy har en minimal mengde eksponert metall for å forhindre slike katastrofer. Hvis du jobber med eller i nærheten av elektriske ledninger eller utstyr fra en stige, bruk en ikke-ledende glassfiberstige i stedet for en metallstige.

  Advarsel

  Bruk alltid isolerte verktøy rundt batterier, for eksempel bilbatterier. Berøring av begge batteripolene med et metallverktøy kan faktisk føre til at verktøyet smelter i hånden, eller verre.

 • 04

  Vokt dere for kondensatorer

  Elektrisk arbeid rundt hjemmet er helt trygt hvis du tar riktige forholdsregler
  Elektrisk arbeid rundt hjemmet er helt trygt hvis du tar riktige forholdsregler.

  Kondensatorer er som batterier ved at de holder en elektrisk ladning alene. De finnes ofte i apparater og annet utstyr som bruker motorer, for eksempel klimaanlegg, kjøleskap, frysere, garasjeportåpnere og mikrobølgeovner.

  Kondensatorer lagrer strøm for å hjelpe motorene til å starte opp ved å gi dem et løft ved høyspenning. De kan gi et dødelig støt selv når strømmen er slått av eller apparatet er koblet fra. Ikke arbeid på apparater eller annet utstyr som inneholder kondensatorer, med mindre du vet hvordan du skal tømme kondensatorene trygt.

 • 05

  Beskytt deg selv med gfcis

  Hvis du utfører arbeid som bruker strøm - det vil si strømforsyningsledningen, elektroverktøyet eller annet utstyr til en GFCI (jordfeilbryter), eller bruker en GFCI-beskyttet skjøteledning.

  GFCI oppdager elektriske feil og slår av strømmen for å forhindre støt. Feil kan skyldes ting som vann som kommer på ledningskontakter eller ved kortslutning i verktøy, ledninger eller apparater. GFCI-beskyttelse er spesielt viktig når du arbeider utendørs eller i nærheten av fuktighet, men det er alltid en verdifull sikkerhetsforanstaltning.

 • 06

  Aldri koble til eller fra under belastning

  Når et apparat eller annen enhet er koblet til eller koblet til en krets og går, er kretsen "under belastning." Det betyr at enheten trekker strøm og strøm strømmer fra kretsen inn i apparatet og tilbake til kretsledningen i en kontinuerlig sløyfe.

  Hvis du kobler fra enheten mens den er på, kan strømmen skape en lysbue, som er at strømmen bokstavelig talt hopper over gapet fra stikkontakten. Dette er normalt trygt å gjøre med lamper og små apparater som ikke har PÅ / AV-brytere, men store apparater, som tørketrommel, rekkevidde, AC-enheter og til og med elektriske ovner, kan skape farlige buer når de kobles fra eller kobles til under belastning.

  Advarsel

  Regelen: Slå alltid av enheten før du kobler den fra eller kobler den til eller slår på strømbryteren.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail