Hvordan dyrke rosebusk?

Hvordan dyrke rosebusk
Hvordan dyrke rosebusk.

Er det enkelt å dyrke rosebusk? Vel, mens noen varianter kan være finete, trenger det ikke være noe stort mysterium, generelt rundt voksingen av denne tradisjonelle favoritten, og noen typer er til og med enkle å dyrke. Formelen for suksess er den samme som alle planter lever (eller dør) av: Gi de riktige mengdene sol, vann, drenering og rik jord.

Hvordan dyrke rosebusk

Roser kan variere i form fra miniatyrbusker til viltvoksende klatrere. Når du er forpliktet til å følge formelen for å dyrke roser, for maksimal suksess, må du bare tilpasse formelen litt og legge til noen ekstra. For eksempel:

Lys

Mens roser liker seks timers sol per dag, spiller det noen rolle hvilken del av dagen de seks timene kommer fra. Seks timer morgensol er å foretrekke fremfor seks timer ettermiddagssol, av to grunner. Først og fremst foretrekker roseblader å være tørre. Jo raskere fuktigheten fra natten blir brent av løvet, desto mindre sannsynlig er sykdommen å bli en faktor. For det andre er ettermiddagssolen ofte for varm. Roser tjener på noe ettermiddagsskygge.

Jord

Som alltid er jordens pH en vurdering som går hånd i hånd med gjødsling. Roser vokser best i en pH fra 6,5 til 6,8.

Det er spesielt viktig å opprettholde riktig jord-pH-nivå når det gjelder opptak av fosfor, som er P i NPK-serien med tall du ser på gjødselpakker. Selv om det er viktig at rosene dine får tilstrekkelig fosfor, advarer Carolyn Elgar (på Rose.org) mot overkompensering ved kontinuerlig å tilsette fosfor (du kan ende opp med for mye av det gode).

Jord med god drenering er best for rosedyrking. Når du forbedrer jorda ved bruk av jordjusteringer, ikke glem å fremme drenering ved å innlemme torvmos.

Uansett årstid, bruk 2 eller 8 centimeter mulch over jorden rundt rosebuskene.

Vann

Roser trenger mye vann (hvor mye "mye" er, vil selvfølgelig avhenge av mange faktorer). Som i tilfelle soltimer (se ovenfor), er ikke alle rosevanningsmetoder skapt like. I gjennomsnitt er det best å vanne roser to ganger i uken - og å vanne dem grundig. Det ville være bedre å vanne to ganger i uken dypt enn å bruke fire grunnere, mindre grundige vanninger over samme tidsperiode.

Unngå vanning sent på kvelden, noe som kan fremme mugg, som er en svært vanlig sykdom blant rosenplanter. Tips: Denne advarselen er fornuftig hvis du husker at dette er en soppsykdom. En sopp trives under fuktige forhold, ikke sant? Ved å vanne på slutten av dagen, gir du ikke sollyset en sjanse til å tørke ut ting før natten faller. Resultatet? Den fuktigheten henger hele natten, og skaper optimale forhold for mugg.

Av samme grunn, unngå å vanne roser ovenfra. Å få bladene våte vil bare invitere til en angrep av pulveraktig mugg. Bruk heller vannet på bakkenivå.

Temperatur og fuktighet

Hvis du virkelig vil sørge for at rosebuskene dine er beskyttet i kaldt klima, kan du øve på en vinterformingsmetode kalt "Minnesota Tip."

Gjødsel

For gjødsling av roser anbefales en månedlig fôring av rosemat.

Bruk 2 eller 8 centimeter mulch over jorden rundt rosebuskene
Uansett årstid, bruk 2 eller 8 centimeter mulch over jorden rundt rosebuskene.

Hvis alt det høres litt skremmende ut, forenkler Jill Barnard, som også skriver for Rose.org, ting ved å anbefale nybegynnere å bruke en 10-10-10 rosegjødsel, "påført hver fjerde uke."

Vanlige skadedyr og sykdommer

For å holde skadedyr av rosene dine, prøv ledsagerplanting med hvitløk. Og en gang i uken, mens du vanner rosene dine, bland litt oppvaskmiddel i vannet og påfør denne "insektdrepende såpen" på buskene dine (selvfølgelig er det også ekte insektdrepende såper du kan kjøpe).

Dyrking av rosebusk under forhold der det ikke er tilstrekkelig avstand, er en åpen invitasjon til mugg. La rosene puste: Ikke plant dem for tett sammen. Følg avstandskravene for hver spesielle sort når du kjøper rosenbusker, som angitt på planteetiketten.

Planting

Jord i rosesenger bør konditioneres ordentlig til en dybde på 3 meter, som beskrevet i følgende trinn gitt av Hometime.com:

 1. Fjern ca 1,5 meter jord i dybden.
 2. Spred et lag med organisk tilberedning ca 8 centimeter tykt over bunnen av hullet.
 3. Grav ned i jorden ytterligere 1,5 meter, og snu den, bland inn den organiske endringen.
 4. Skyv den første foten av jorden tilbake i sengen og spre ytterligere 7,60 cm lag med endringer over den.
 5. Valgfritt: Legg til benmel, som fremmer rotvekst. Du kan også bruke gjødsel designet spesielt for roser.
 6. Til sengen med et rototiller for å blande lagene sammen.
 7. Nå kan du grave hullet der rosebusken din skal sitte. Gjør det omtrent 2 meter x 2 meter x 2 meter. Hva med den ekstra foten i dybden du allerede har forberedt deg på? Det er for drenering. For ytterligere planteinstruksjoner, se nedenfor.

Du kan kjøpe de dyrere beholdervoksne rosebuskene og plante dem i bakken, men hvorfor vil du? Bare rotplanting er trygt for plantene og økonomisk for deg. Det vanskeligste arbeidet i plantingen kan godt være den første beskjæringen du må gjøre. Stokkene skal reduseres til 6 til 20 centimeter. Det vil trolig virke synd å hacke ned stokkene på denne måten før rosebusken til og med har fått sjansen til å vokse. Men det er et nødvendig skritt: Rotsystemet er for magert på dette tidspunktet til å støtte mye vekst over bakken. Trim også av skadede røtter, siden de bare vil invitere til sykdom. La oss begrense oss her bare til å understreke viktigheten av ett triks i handelen, og årsaken bak dette er kanskje ikke umiddelbart åpenbar.

Nybegynnere til dyrking av rosenbusker blir informert om forberedelse etter seng med å grave et hull og kaste opp en jordkegle i det hullet. Du lurer kanskje på hvilket formål en slik kjegle tjener. Å dra de unge røttene over denne kjeglen er ment å gi dem en viss retning i livet. Å være ung og tåpelig, hvis de ikke får vist den riktige retningen å ta, kan de vandre målløst. Røtter må oppmuntres til å vokse ned, dypt. Kjeglen guider dem ned akkurat denne stien. Grunn rotvekst skal motvirkes fordi slike røtter utsettes for sommervarme og vinterkulde - ingen av dem er bra for dem. Ved å oppmuntre til dyp rotgjennomtrengning helt i begynnelsen, tar du et stort skritt mot vellykket voksende rosebusk.

Varianter av rosebusk

Hvis du fortsatt er nølende, Candy oh! levende rødt er et eksempel på en type Rosa som er spesielt lett å dyrke.

 1. Hybride te-rose busker er de mest populære fordi de legger ut en stor rose på en rett stamme.
 2. Polyanthas produserer tette klynger av små blomster på en dverg rose busk.
 3. Floribunda rosenbusker er et kryss mellom hybridte og polyanthas.
 4. Grandifloras produserer store roseklynger på lange stilker.

Andre alternativer for rosebush-avlere inkluderer miniatyrer, klatrere, treroser og gammeldags varianter. Ikke la deg lure av såkalte "svarte roser"; at betegnelsen vekker spennende bilder, men blomstene er egentlig bare dyprøde.

Beskjæring

Beskjæring av rosebusk er en av de vanskeligere operasjonene for gartnere som er nye for dette aspektet av hagebruk. Her er noen utmerkede opplysninger om beskjæring. Den riktige typen beskjæringsmaskiner å bruke er et sett med bypass-beskjæringsskjær, ikke amboltsakser (sistnevnte kan knuse plantens stamme).

Et aspekt av oppgaven som er noe diskutert er om det skal fremme utadvendte skudd når du beskjærer rosenbusker. Det vil si at beskjæring har en tendens til å generere en lateral stokk ved noden under kuttet. Du kan påvirke formen på busken ved å lage kuttet enten rett over en utovervendt bladknopp eller en innovervendt bladknopp. Et argument for å velge en utovervendt knopp er at du fremmer vekst vekk fra buskens sentrum, noe som letter luftstrømmen og reduserer sjansen for at du vil oppleve problemer med mugg. Men en ekspert ved European Rose Society bestrider at denne metoden må tas som et universelt prinsipp.

Ideen bak deadheading roser er den samme som den er for alle andre planter. Å fjerne brukte blomster fra rosenbusker er en måte å kanalisere planteenergi inn i områder der det trengs mer.

Beslektede artikler
 1. Hvordan bli kvitt gress?
 2. Balled-og-burlapped planter
 3. Butterfly Bush Fordeler og ulemper
 4. Definisjon av eviggrønne
 5. Hvordan dyrke 'David' Garden Phlox?
 6. Frynsete blødende hjerteplanter
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail