Hvorfor bør du vurdere takvinduer eller takvinduer?

Mens for andre produsenter er forskjellene bemerkelsesverdige
For noen er begrepene takvindu og takvindu helt synonyme, mens for andre produsenter er forskjellene bemerkelsesverdige og viktige.

Noen huseiere ser på glassvinduer som er satt inn i taklinjen som en luksus - det tilsvarer et boblebad på badet eller et utekjøkken på terrassen. Men takvinduer eller takvinduer er mye mer enn en luksus, spesielt i regioner som får begrenset naturlig lys, eller med huskonstruksjon der det er en begrensning i veggområdet tilgjengelig for vinduer.

 • I en annen etasjes boareal gjemt under skrånende taklinjer, kan tilstedeværelsen av takvinduer stave forskjellen mellom et lyst og vennlig rom og en grumsete hule.
 • I et hjem bygget mellom tett tilstøtende nabohus kan takvinduer være den beste løsningen for å introdusere godt naturlig lys i rom.
 • I et enetasjes hus bygget med en åpen planløsning, kan takvinduer gi sårt tiltrengt naturlig lys i sentrum av store rom.

Terminologi

Huseiere som vurderer en eller annen form for glass som er satt inn i taklinjen, kan noen ganger forveksles med de forskjellige begrepene de møter. Det hjelper ikke når vindusprodusenter ikke bruker begrepene med noen form for konsistens. For noen er begrepene takvindu og takvindu helt synonyme, mens for andre produsenter er forskjellene bemerkelsesverdige og viktige.

Selv om det er presise strukturdefinisjoner som skiller takvinduer fra takvinduer, er det i de moderne bygningene ganske vanlige forskjeller:

 • Takvindu: Et takvindu er et fast vindu som er satt inn i taklinjen. Det kan inneholde ventilasjonsalternativer, men selve vinduet åpnes ikke. I Europa kan denne typen vinduer kalles rooflite.
 • Takvindu: Et takvindu åpnes faktisk vanligvis med en svingbar forteltemekanisme. Det kan til og med inneholde vindusskjerming, på omtrent samme måte som et vindu i markisestil som er satt inn i sidevegger. Noen produsenter kaller imidlertid denne typen vinduer et takvindu.
 • Lett skaft: Dette begrepet refererer til en strukturell tilpasning der en inngjerdet skaft går gjennom mellom takstoler eller bjelkelag for å knytte et romloft til et takvindu eller takvindu. Denne sjakten kalles noen ganger en jakt . Dette er ofte konstruksjonen som brukes i boliger i en etasje, hvor en horisontal åpning i taket er koblet til takmontert vindu med en innrammet og ferdig sjakt. Innrammingen som kreves av en skaft, kan øke kostnadene ved et takvindu betydelig.
 • Rørvindu: Dette er en forenklet og billig form av en lysaksel, der et lite boblekuppelvindu som er satt inn i taklinjen, er knyttet til et lavere tak ved hjelp av et fleksibelt reflekterende rør. Et rørvindu brukes vanligvis til små rom for å gi utelys til et lite bad, skap eller vaskerom. Dette er et veldig billig alternativ.

Takvindu / takvindu

Det er nesten like mange alternativer for vinduer som er satt inn i taklinjen som for vinduer i vegger. Mens betjeningsmekanismer er noe mer begrensede (for eksempel sjelden du finner skyvevinduer eller dobbelthengt stil som brukes i tak), har du de samme alternativene for vinduer og glass. Noen typer takvinduer betjenes av fjernkontrollmotorer, noe som er viktig hvis du vil ha et ventilert vindu høyt over i en lysaksel.

Glass til takvinduer og takvinduer er vanligvis laget av svært knustebestandig glass, siden disse vinduene kan bli utsatt for hagl eller fallende tregrener. Utover dette har du muligheter for enkelt, dobbelt- eller tredobbelt glass, reflekterende belegg, gassfylte kamre mellom glasspaneler og alle de andre alternativene som er vanlige med tradisjonelle veggvinduer.

Installasjonsalternativer

Akkurat som med tradisjonelle vinduer til vegger, har du muligheter for hvordan du installerer takvinduer eller takvinduer. De kan installeres selv, av vindusselskapet eller av en tradisjonell tømrer eller totalentreprenør.

 • Huseierinstallasjon: Hvis takvinduet er lite nok til å passe mellom to takstoler eller sperrer, vil installasjonsjobben din bli langt enklere enn hvis du trenger å kutte bort takstoler eller sperrer. Mange takprodusenter inkluderer detaljerte instruksjoner som gjør dette til en jobb som en dyktig DIYer enkelt kan takle. Hvis du føler deg komfortabel med grunnleggende snekring, helvetesild, grunnleggende vindusinstallasjon, gipsarbeid og maling - de samme ferdighetene som følger med å installere et tradisjonelt vindu i en sidevegg - kan du sette i ditt eget takvindu eller takvindu. For motordrevne takvinduer trenger du også elektrisk erfaring. DIY takvinduinstallasjon er ikke et prosjekt som egner seg til impulsivitet. Sørg for å vurdere styrkene og svakhetene dine før du takler en jobb som slår hull i taklinjen.
 • Vinduselskap: Ethvert søk etter erstatningsvinduer vil snart føre deg til kvalifiserte fagfolk som kan installere takvinduer og takvinduer. Pella, Marvin og Andersen er blant de store navnene i vinduer som ikke bare kan forsyne deg med et takvindu, men også kvalifiserte fagfolk for å installere det. Den store ulempen her er at de fleste vinduebaserte selskaper vil gjøre nettopp det: bare installere vinduet. De vil kreve et fullt innrammet område på forhånd, slik at alt de trenger å gjøre er å sette i takvinduet. Alt annet - inkludert takvindusakselen, der det er nødvendig - er opp til deg. Av denne grunn er dette et dyrt alternativ. Men det er også et alternativ som ganske mye garanterer en kvalitet, garantistøttet installasjon.
 • Snekker eller entreprenør: Enhver hovedentreprenør, snekker og til og med en erfaren håndverker skal kunne installere takvinduet. Dette alternativet vil være langt billigere enn å gå med vindusentreprenøren. Med dette alternativet bruker entreprenøren to hatter: rammer inn området og installerer også takvinduet. En entreprenør vil outsource aktiviteter til underentreprenører (spesielt gipsarbeid for sjakten). En snekker / fikse-person, derimot, kan gjøre alt med seg selv og kanskje en partner. Det beste rådet her er å sørge for å jobbe med en entreprenør eller snekker basert på en anbefaling fra noen som har brukt ham eller henne med hell.

Begrensninger til takvinduer og takvinduer

Et takvindu åpnes faktisk vanligvis med en svingbar forteltemekanisme
Takvindu: Et takvindu åpnes faktisk vanligvis med en svingbar forteltemekanisme.

Takvinduer og takvinduer gir mange fordeler, men de er ikke alltid en erstatning for standardvinduer på sidevegger. Husk følgende:

 • Windows kreves ofte ved å bygge kode fordi de gir utgang (rømning) i nødstilfeller. Et takvindu eller takvindu kan ikke alltid brukes som erstatning for vinduer. Noen produsenter tilbyr imidlertid takvinduer med den avstanden som kreves for å kvalifisere som utgangsåpninger. Det vil imidlertid være behov for å klatre ned fra taket for at takvinduene skal oppfylle lovkravene for et utgangsvindu.
 • "Solforsterkningen" på et takvindu eller takvindu er bemerkelsesverdig. Dette kan være en fordel i kaldt klima, hvor vintersolen som stråler ned på takvinduet kan bidra til å varme opp et rom. Men det kan være en tydelig ulempe om sommeren eller i varmere klima. Mange takvinduer kommer ikke med noen form for persienner eller metoder for å blokkere solen. Dette er et alternativ som vanligvis vil koste deg mer.

Priser

Takvinduer og takvinduer i seg selv er ikke uoverkommelig dyre, spesielt for DIYere som skal gjøre jobben selv. I et stort detaljhandelssenter har de siste kostnadene for et ganske stort takvindu:

 • Manuelt ventilasjon av Velux takvindu, 53 centimeter x 96 centimeter: 380€
 • Fixes Velux takvindu, 53 centimeter x 118 centimeter: 300€

Disse prisene er ikke nevneverdig mer enn for veggvinduer av god kvalitet designet for nybygg.

Kostnadene ved å få en tømrer eller entreprenør til å utføre arbeidet kan øke prisen betydelig. Her er nylige nasjonale gjennomsnitt:

 • Å kutte et hull i taket og endre sperrerammen koster vanligvis ca. 150€. Denne kostnaden kan være betydelig mer for svært brede vinduer som krever å skjære ut takbjelker og omramme det området av taket. Å velge vinduer smale nok til å passe mellom takbjelker eller takstoler er en god ide som holder kostnadene dine håndterbare.
 • Installering og blinking av selve vinduet koster 150€ til 220€ for boliger med asfalt helvetesild, og 20 til 30 prosent mer for metall- eller flisbelegg.
 • Å bygge en jakt (skaft) fra takvinduet til det innvendige taket koster 750€ til 1120€
 • Ommaling av taket under takvinduet koster minst 190€ hvis du ansetter en proff.

Vær oppmerksom på at arbeidskraftskostnadene kan variere betydelig fra region til region.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail