Hvordan våtsandgips for å unngå støv?

Våtsliping er prosessen med å bruke en fuktig svamp for å glatte ut
Våtsliping er prosessen med å bruke en fuktig svamp for å glatte ut og fjerne overflødig teipemasse etter at den tørker.
Oversikt
 • Total tid: 10 minutter

  Den enkle grunnen til at flere gjør-det-selv-installatører ikke installerer og avslutter gips oftere, er lett å forstå - støvet. Selv den mest forsiktige teipingen og gjørmingen krever at skjøtene slipes med en slipeskjerm eller sandpapir, og at handling alltid skaper støv som flyr overalt og inn i alt. Den reiser inn i de lengste områdene i hjemmet ditt, dypt inn i klærne og håret. Selv med god øyevern og en partikkelmaske hindrer ikke det forferdelige pulveret i å komme inn i øynene og lungene.

  Tørrveggstøv er så utrolig fint og invasivt at garantiene til noen husstøvsugere anses å være ugyldige hvis du bruker dem til å fjerne gipsstøv. Men det er en metode som kan redusere støveffekten din til nesten null: våtsliping.

  Hva er våtsliping?

  Våtsliping er prosessen med å bruke en fuktig svamp for å glatte ut og fjerne overflødig teipemasse etter at den tørker. Når fuktet med en svamp, begynner gipsforbindelsen å oppløses og løsne, og den kan deretter glattes ut. Våtsliping gjøres normalt med en veldig tykk, stiv svamp. Det er spesielle svamper designet spesielt for denne oppgaven, eller du kan bruke en hvilken som helst stor, stiv husholdningssvamp - helst en kunstig svamp i stedet for en naturlig svamp, som har en tendens til å være for myk.

  Imidlertid er denne prosessen langt fra perfekt, og det er neppe et universalmiddel for alle problemer med gipsvegg. Noen proffer ser på våtsliping mer som "fugesmøring" enn faktisk sliping, siden så mye av tapemassen forblir på veggen i stedet for på svampen. Men det kan være virkelig verdi å smøre ut kantene på skjøtene fordi det gjør sømmene mindre synlige eller usynlige etter maling.

  Våt svampende gipsforbindelse er en langsommere prosess enn tørrsliping. Hvis du er interessert i hastighet, vil du tørke. Våtsliping gir heller ikke en perfekt glatt overflate. Fordi du bruker en svamp ―som er fleksibel ―, kan den ferdige veggen din fremvise milde bølger. Og hvis du tørker av veggene for kraftig med en svamp som er for våt, kan du løse opp og fjerne for mye av teipemassen, noe som krever at du går tilbake og bruker mer gjørme. Men alle disse ulempene kan være verdt den eneste viktige fordelen - en utjevningsoperasjon som er helt uten støv.

  Det du trenger

  Utstyr / verktøy

  • Tørrveggsvamp
  • Bøtte

  Bruksanvisning

  1. Fukt svampen

   Fyll en bøtte med varmt vann. Dypp svampen i vannet og vri den ut. Tørrveggsvamper kan bli nesten beintørre hvis du vrir deg for hardt, så vri svampen slik at den fremdeles er merkbart fuktig, men ikke sopping. Svampen må være fuktig nok til å oppløse og løsne den herdede skjøtemassen.

  2. Sandfuge med slipende side av svampen

   Begynn med å slå ned noen åpenbare høye flekker med den slipende siden av svampen. Beveg svampen i brede, sirkulære slag. Ikke trykk for hardt på et sted, siden dette kan skape depresjoner i leddforbindelsen. På dette passet konsentrerer du deg bare om de høye åsene og de spikete områdene av den tørkede forbindelsen.

   Når svampen begynner å legge seg, skyll ut svampen og fortsett med en nylig fuktet svamp.

   Vær tålmodig. Denne delen av jobben vil ta mer tid enn den gjør når det er tørrsliping, som raskt sliper ned høye flekker med minimal effekt på de omkringliggende områdene.

  3. Slip med en glatt side av svampen

   Vri ut svampen, fukt den deretter og bytt til sliping til den glatte siden av svampen. Det er her du begynner å fjære skjøtemassen utover fra leddene. Dette vil redusere sømmenes synlighet etter maling.

   Siden du allerede har tatt ned de høye åsene, kan du konsentrere deg om å senke leddblandingen.

   Hovedverdien av våt gipssliping er å glatte ut
   Hovedverdien av våt gipssliping er å glatte ut og fjær disse kantkantene.

   Etter dette andre passet er du ferdig. Mer våt svamp vil gjøre gipspapiret for vått. Hvis to passeringer ikke er tilstrekkelig, kan det hende du må tørkesand fugemassen.

  Hovedverdien av våt gipssliping er å glatte ut og fjær disse kantkantene. Sammenlign "før" skjøten med "etter" skjøten. Fugen "før" har en definert linje. Når du kjører fingeren over denne linjen, føler du en klar rygg. På "etter" skjøten vil du merke en jevn, disig fjærende effekt.

  En ting som våtsliping gjør som tørrsliping ikke gjør: den fukter tørket slamforbindelse, og "aktiverer" den på nytt og flytter den til andre deler av veggplaten.

  Fordeler
  • Produserer ikke støv

  • Bedre til å glatte ruhet

  • Krever bare en bøtte og svamp

  Ulemper
  • Gjør veggene våte; krever tørketid før grunning

  • Ikke praktisk for store områder

  • Skaper ikke en glatt overflate

  • Tar lengre tid enn tørrsliping

  FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail