Hvordan bruke en klutduk for å rengjøre en overflate?

Så unngå å bruke en god saks til å kutte en klebrig klut
En klebrig klut har en tendens til å gummi opp saksene, så unngå å bruke en god saks til å kutte en klebrig klut.

Støv er en av de største fiendene til en feilfri malingsjobb. På et øyeblikk kan malematerialet ditt se rent ut og klar til bruk. Men når du tørker en finger eller skjortehylse over den, får du en helt annen historie: en grå eller til og med svart tåke av støv som belegger hele overflaten.

Hvis du har brukt et vakuum i butikken eller bomullsfiller til å tørke av overflater før du maler, vet du kanskje at disse verktøyene tar av mye av støvet, men ikke alt av det. Første gang du bruker en klutduk, vil du bli overrasket over hvor grundig den fjerner de minste støvpartiklene fra overflatene som forberedelse til maling, farging eller etterbehandling.

Hva er en klutduk?

En klutduk er et stort ark med løst vevd osteklut impregnert med bivoks. Osteklut er noe løst vevd stoff, omtrent som medisinsk kvalitet gasbind.

Klutduken kan kuttes i mindre størrelser. Siden bivoks er klebrig, henger støv og andre lyspartikler fast på den. En klebrig klut brukes til den er fylt med for mye rusk til å være effektiv lenger, så kastes den.

Hvordan en klebrig klut fungerer

Bruk av en klebrig klut kan sammenlignes med å tørke ned en overflate med en fuktig klut, men uten skadelige effekter av vann på den porøse overflaten. Det løst vevde, gauzy stoffet på osteklutet er impregnert med naturlig bivoks, som fungerer som en magnet for støv, men ikke trenger inn i porene slik vannet gjør.

Stappekluter er pakket som store ark som er tett forseglet i plast. De fleste brukere kutter dem i mindre seksjoner for bruk. Profesjonelle malere og trearbeidere bruker kluter for å rengjøre overflater som underplater eller pynt før maling, farging eller topplakkering med lakk. Etter en lett tørking med en klebrig klut vil overflaten være helt glatt og støvfri.

En klutduk er en engangsartikkel, noe som betyr at den ikke kan skylles ut og gjenbrukes. Når den er full av sagflis og partikler, må du kaste den.

Hvor du skal bruke en klut

Bruk en klebrig klut til å rengjøre små innvendige områder eller gjenstander for maling eller etterbehandling, da den utmerker seg ved å plukke sagflis, metallspon og andre tørre konstruksjonsrelaterte partikler. Egnede overflater og bruksområder for klutkluter inkluderer:

Hvor du skal unngå å bruke en klebrig klut

Stappekluter er ikke passende for enhver bruk. Overflatene må være relativt rene for at klutduken skal gjøre jobben sin med å fjerne de fineste støvpartiklene. Jord i store mengder vil bare smøre når det gnides med en klebrig klut. Klutkluter fungerer godt for å fjerne de siste restene av støv, men de tetter seg raskt og bør ikke brukes som skrubbekluter for å utføre de viktigste rengjøringsarbeidene. Unngå eller vær forsiktig når du bruker en klebrig klut til:

  • Fuktige overflater
  • Glass
  • Metall
  • Keramikk eller porselen
  • Grove områder
  • Skinn eller klut

Hvordan bruke en klebrig klut

Må du tørke av eller tørke av overflaten med et rent
Før du bruker klebrig klut, må du tørke av eller tørke av overflaten med et rent, tørt bomullshåndkle eller klut.

En klutduk er enkel å bruke. En arbeidsflate med et areal på 4 m2 kan tørkes ned med klebrig klut på mindre enn et par minutter. Selv om det ikke er viktig, anbefales det at du bruker latex- eller vinylhansker når du håndterer en klut. Bivoks er ikke skadelig eller giftig, men det kan være irriterende siden hendene forblir klebrig i en dag eller to.

Bruk en saks eller en brukskniv til å skjære klutduken i omtrent 12,70 cm x 12,70 cm firkanter. En klebrig klut har en tendens til å gummi opp saksene, så unngå å bruke en god saks til å kutte en klebrig klut.

Forsiktighet

Ikke utøv hardt trykk på klutkluten, da dette vil legge overflaten med voks i stedet for å fjerne støv. Dette har en retrograd effekt av gumming av porene på overflaten (hvis det er tre) med voksrester, som kanskje må fjernes med sandpapir. Etter sliping må du bruke klutklut igjen og bare lett for å fjerne støvet som oppstår av sandpapiret.

Rengjør overflaten først

Før du bruker klebrig klut, må du tørke av eller tørke av overflaten med et rent, tørt bomullshåndkle eller klut. Målet er å fjerne så mye smuss og rusk som mulig før du bruker klutduken, men uten å tvinge smusset inn i overflaten.

Rengjør med klebrig klut

Med veldig lette slag trekker du klutduken over overflaten som skal rengjøres. Lysere trykk er alltid bedre.

Sjekk fremgangen din

Du kan visuelt teste for støv og rusk ved å skinne et lys over overflaten i lav vinkel med romlysene slått av eller ned. Dette vil markere eventuelle partikler som er igjen på overflaten. Det hjelper også å ha en ren hvit klut til stede for å trekke over overflaten for å se etter gjenværende rusk.

Kast kluten

Kast brukte kluter i vanlig husholdningsavfall. Ikke brenn dem. Klutduk er vanligvis ikke resirkulerbart og kan ikke vaskes ut.

Hvordan lage klutduk

Klutduk er billig og er tilgjengelig på de fleste hjemmesentre, jernvareforretninger og dedikerte malingsbutikker. Så kostnadene er sjelden en motivator for å lage klut. Men hvis du befinner deg i en klemme, kan du lage din egen måte som erfarne trearbeidere gjør, med hvite badehåndklær, terpentin og lakk.

Begynn i et godt ventilert område, iført latex- eller latexerstatningshansker.

  1. Vask og tørk et hvitt kjøkkenhåndkle i bomull, og brett det deretter to ganger for å danne en pute.
  2. Hell flere gram terpentin (ikke mineralsk brennevin eller tynnere maling) på håndkleet og arbeid det i foldene. Klutet skal være helt fuktig, men ikke gjennomvåt.
  3. Hell flere gram lakk på den fuktede kluten og arbeid den inn i brettene til den er helt fordelt. Når du er ferdig, skal duken være klebrig å ta på, men ikke fuktig.
  4. Oppbevar kluten i en lufttett plastpose eller glassburk til du trenger det. Når det er nødvendig, kan du fornye klebrigheten ved å tilsette noen ekstra dråper terpentin og lakk.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail