Hvordan rengjøre og rense en ansiktsmaske?

Enten du bruker en bandana eller en mer strukturert ansiktsmaske i tøy
Enten du bruker en bandana eller en mer strukturert ansiktsmaske i tøy, bør den vaskes etter hver bruk.
Oversikt
 • Arbeidstid: 10 minutter
 • Total tid: 2 timer
 • Ferdighetsnivå: Nybegynner

Ansiktsmasker kan beskytte både brukeren og andre. En ansiktsmaske beskytter brukeren mot allergener som pollen, små luftbårne partikler som sagflis og de fleste luftbårne bakterier. Hvis en person er syk, hjelper en ansiktsmaske å overføre sykdommen til de som er i nærheten fra kroppsvæsker som blir utvist under samtale, hoste og nysing.

Robuste ansiktsmasker laget av tett vevd bomull eller bomull / polyesterblanding kan vaskes hjemme og brukes på nytt.

Advarsel

Ansiktsmasker til engangsbruk eller engangsbruk laget av papir eller ikke-vevde fibre og åndedrettsvern N-95 kan ikke vaskes hjemme.

Før du begynner

Enten du bruker en tøymaske for å forhindre sykdom eller blokkere allergener, er det viktig å bruke og fjerne den riktig. Vask hendene før du tar på deg masken, og prøv å ikke berøre den igjen før du fjerner den. For å få mest mulig beskyttelse, bør masken bæres tett i ansiktet og dekke både nese og munn. Identifiser utsiden og innsiden av masken, og pass på at du alltid plasserer innsiden mot ansiktet ditt.

Når du fjerner en maske, løsner du strengene eller glir elastikkene fra ørene. Ikke ta tak i fronten på masken. Legg klesmasken i vaskemaskinen eller vasken eller i en papirpose som kan lukkes hvis du ikke planlegger å vaske den med en gang. Vask hendene etter at du har fjernet masken.

Hvor ofte å vaske en tøy ansiktsmaske

Enten du bruker en bandana eller en mer strukturert ansiktsmaske i tøy, bør den vaskes etter hver bruk. Det er lurt å ha flere til stede, slik at du har en tørr, fersk klar.

Det du trenger

Utstyr / verktøy

 • Vaskemaskin
 • Vask eller plastkar
 • Mesh vaskepose (valgfritt)
 • Tørketrommel, tørkesnor eller tørkestativ

Materialer

 • Kraftig vaskemiddel
 • Rengjøringsmiddel for klesvask, klorblekemiddel eller furuolje
 • Papirpose
 • Engangshansker

Bruksanvisning

 1. Beskytt hendene

  Når det er på tide å vaske ansiktsmaske, er det viktig å beskytte hendene med engangshansker. Hold masken borte fra ansiktet og vask hendene dine, selv om du bruker hansker, etter at du har håndtert maskene.

 2. Sorter stoffene

  Hvis masken er laget av hvitt, fargestoff bomull eller bomull / polyester, kan den vaskes med hvite laken eller håndklær. Hvis masken er laget av fargerike stoffer, bør den testes for å sikre at stoffet er fargekraftig før det vaskes for første gang.

  Fukt en bomullspinne og gni den over stoffet og eventuell pynt. Hvis en farge overføres til bomullspinnen, er ikke stoffet fargetett, og det vil blø fargestoff i vasken. Denne masken skal vaskes alene eller håndvaskes for å forhindre fargestoffoverføring til andre klær i lasten.

  Når det er på tide å vaske ansiktsmaske
  Når det er på tide å vaske ansiktsmaske, er det viktig å beskytte hendene med engangshansker.

  Hvis du vasker en hjemmelaget maske laget av et skjerf eller bandana med gummistrikk eller hårbånd, fjern bandene før du vasker dem. Fjern også ikke-vevde innlegg som kaffefilterpapir og kast dem.

 3. Bruk en tøypose med mesh

  En tøypose med netting vil bidra til å holde masker sammen i vaskemaskinen. Hvis masker har snorbånd, vil posen også bidra til å forhindre sammenfletting.

  Tips

  Hele vaskeposen og masken kan maskes direkte i tørketrommelen.

 4. Still inn vanntemperatur og vaskesyklus

  Ansiktsmasker på klut bør vaskes i varmt vann ved å bruke den normale syklusen. Hvis du håndvask masken i en vask, bruk varmt vann.

 5. Tilsett vaskemiddel

  Bruk et kraftig vaskemiddel som tidevann eller persil som inneholder enzymer for å bryte ned kroppsjord slik at det kan skylles bort i vaskevannet.

 6. Desinfiser stoffet

  Mens du bruker varmt vann for å vaske og deretter tørke på høy varme, vil det effektivt rengjøre masker, hvis noen er syke, tilfører et desinfeksjonsmiddel et nytt beskyttelseslag.

  Hvilken type desinfeksjonsmiddel du bør bruke, er avhengig av stofftype. Selv om klorblekemiddel er et utmerket desinfeksjonsmiddel, kan det skade stoffet hvis det brukes feil.

  • Fenol-desinfeksjonsmidler, som Lysol Laundry Sanitizer, er effektive i alle vanntemperaturer og kan brukes på hvite og fargede stoffer. Fenoliske desinfeksjonsmidler tilsettes vanligvis under skyllingen. Les alltid produktetiketter og følg instruksjonene nøye.
  • Flytende klorblekemiddel (natriumhypokloritt) kan bare brukes i varme, varme eller kalde vanntemperaturer på hvite tekstiler. For å være effektiv, må det være en 5,25% til 6,15% konsentrasjon av natriumhypokloritt. Ikke alle klorblekemidler er så sterke, så les etikettene. Eksempler på flytende klorblekemidler inkluderer Clorox og alle merkevarer fra supermarkeder.
  • Desinfeksjonsmidler for furuolje er effektive i varmt og varmt vann og kan brukes på både hvite og fargede stoffer. Merkenavn inkluderer Pine-Sol, Spic-n-Span Pine og Lysol Pine Action. De skal legges til i begynnelsen av vaskesyklusen. For å være effektivt må produktet inneholde 80% furuolje.
 7. Tørk masken på høy varme

  Sett tørketrommelens temperatur på høy og tørketrommel maskene. Den høye varmen vil bidra til å drepe langvarige bakterier. Hvis du ikke har en tørketrommel, må du plassere maskene på et sted der de får direkte sollys.

Oppbevaring

Når maskene er tørre, må du oppbevare de nyvaskede maskene i en dekket beholder (som en skoboks eller et lite plastkar) til du er klar til å bruke en.

Beslektede artikler
 1. Livet til tresitter Julia Hill
 2. R-verdi og isolasjon
 3. Velge miljøvennlige byggematerialer
 4. Hvordan lage en ansiktsmaske som ikke sys?
 5. Hvordan lage en ansiktsmaske som ikke sys av en T-skjorte?
 6. Hvordan sy en grunnleggende ansiktsmaske?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail