Alt du trenger å vite om å kjøpe vaskemaskin og tørketrommel

Matchende tørketrommel vil koste mindre enn en vaskemaskin
Et sett med vaskemaskin og matchende tørketrommel vil koste mindre enn en vaskemaskin og den koordinerende tørketrommelen.

Hvis du noen gang har møtt en hær med skitne t-skjorter, sokker og håndklær som søles fra en kleskurv, vet du den skremmende oppgaven som klesvask kan være. Heldigvis har du en alliert i vaskemaskinen og tørketrommelen din, og de riktige maskinene kan strømme gjennom oppgaven og slette alt smuss og spor av lukt. Du vil spare tid og ha friske, rene klær klar til å brettes og gjemmes pent inn i skap og skuffer. Men hvis maskinen din er på fritz, kan den begynne å ødelegge din daglige rutine.

Når du ser på å kjøpe et vaskemaskin og tørketrommel, kan du bli overveldet av alle valgene der, inkludert topplastere, frontlastere, stabile, smarte apparater eller alt-i-ett vaskemaskin og tørketrommel. Hver av disse kommer med en liste over fordeler og ulemper, så det er smart å velge riktig type for din husstand. For tørketromler må du bestemme om du leter etter en modell som kjører på elektrisitet eller naturgass, og noen ganger kan hjemmets oppsett bare tillate det ene eller det andre.

Når du tar en beslutning om hvilken type vaskemaskin og tørketrommel du skal kjøpe din første ting å huske på, er hvor mye klesvask du vanligvis gjør i løpet av en uke, siden en maskin med mindre kapasitet kan bety hyppigere belastninger som bruker mer vann og energi.

Selv om prisene varierer veldig avhengig av typen vaskemaskin og tørketrommel du velger, kan du forvente å betale et sted mellom 750€ og 2240€ for et vaskemaskin og tørketrommel. Et sett med vaskemaskin og tilhørende tørketrommel koster mindre enn en vaskemaskin og dens koordinerende tørketrommel. Budsjett vaskemaskin og tørketrommel sett kan du finne for under 750€ -merket.

Med så mange alternativer å vurdere for et apparat som kan være ganske kostbart og som skal vare i mer enn et tiår, her, vår guide for å kjøpe den beste vaskemaskinen og tørketrommelen for deg:

Hva skal du se etter i en vaskemaskin?

 • Kapasitet: Siden overfylling av vaskemaskinen betyr at klær ikke blir så rene som de burde, og underfylling betyr sløsing med vann og energi, og du vil finne en vaskemaskin med en kapasitet som samsvarer med din gjennomsnittlige lastestørrelse. Kapasiteten måles vanligvis i kubikkfot, og en standard vaskemaskin har vanligvis en trommel med 3 til 4 kubikkmeter plass. Kompakte skiver vil ha opptil 2,5 kubikkmeter plass, og frontkapasitetsskiver med superkapasitet kan ha så mye som 6 kubikkmeter plass.
  Siden du kanskje ikke vet hvor mye kubikkfot du tar opp tøyet, må du huske at en vaskemaskin med en kapasitet på 3 til 4 kubikkfot vanligvis kan vaske opptil 5 kg tøy. Juster opp eller ned for skiver med mindre eller større kapasitet.
 • Omrøring: Hver vaskemaskin er avhengig av noen form for uro for å rengjøre klær og løsne smuss. Når du titter inn i vaskemaskinen, finner du en rekke typer agitatorer. I en vaskemaskin foran ser du en stor trommel med små finner som stikker ut fra alle sider. Disse lavprofilerte padlene kombinert med dreining av trommelen gir skånsom uro som er bedre for klærnes levetid. Imidlertid betyr denne mildere uro også lengre syklus ganger for å sikre at klærne er rene. Inne i en vaskemaskin med topplast blir det kjente synet av en høy senteragitator i økende grad erstattet med en løpehjulplate på bunnen av vaskekaret som utfører en lignende handling mens den tar mindre plass.
  Typiske topplastere med den høye omrøreren sies å forkorte levetiden til plaggene og kan hindre muligheten til å vaske større, større klesplagg som en dyne.
 • Sykluser: Selv om alle vaskemaskiner har grunnleggende sykluser for å håndtere dagligdags vaskebehov, går noen maskiner utover med spesialiserte sykluser for store ting som dyner eller gjenstander merket for håndvask. Et annet populært alternativ som vises på mange vaskemaskiner og noen toppvasker er en desinfiseringssyklus som bruker høy varme for å drepe opptil 99,9 prosent av bakteriene - perfekt for skitne kluter eller sengetøy til kjæledyr.
 • Trommelmateriale: Siden klærne dine snart skal vaskes og virvles inne i en maskin, vil du være sikker på at ingenting vil fange stoffet i favorittblusen din. Badekar i rustfritt stål regnes som det glatteste og mest holdbare valget for vaskemaskinstromler. De følger ofte med avanserte vaskemaskiner.
  Porselen-emaljerte stålkar er også populære og koster mindre, men over tid kan porselensfinishen flis eller slites bort fra utsatt stål som kan ruste og flekker eller hekte klær. Mindre vanlige sett, men noen ganger brukt i maskiner med lite eller mellomstore områder, er tunge plastvasker. Selv om de er holdbare nok til å vare i mange år, er de kanskje ikke godt egnet for høyhastighets sentrifugeringssykluser, og de kan utvikle grove flekker som kan fange klær over tid.

Hva skal du se etter i en tørketrommel?

 • Bensin eller elektrisk: For å tilføre den varme luften som trengs for å tørke klærne grundig, trenger du en tørketrommel med varmeapparat som drives av naturgass eller drives av elektrisitet. Har vaskerommet ditt en naturgassledning som du også kan koble til en tørketrommel? Hvis ikke, må du installere en hvis du vil ha effektiviteten til en gasstørker. En gass tørketrommel vil koste mer i utgangspunktet - spesielt hvis du trenger å betale for å ha en bensinledning installert, og det kan være ekstra gebyrer for å ha en gass tørketrommel tilkoblet under levering. Likevel er denne typen tørketrommel generelt i stand til å tørke klær raskere, og det kan koste mindre å bruke, avhengig av kostnadene for verktøy i ditt område.
  Elektriske tørketromler trenger ikke en separat bensinledning, bare plugg den inn og den er klar til bruk. Generelt vil du oppdage at elektriske tørketrommel koster omtrent 75€ mindre enn gassmodellene. Imidlertid har de vanligvis lengre tørketider, noe som betyr større energiforbruk og økte kostnader på lang sikt.
 • Kapasitet: Forsikre deg om at du har en tørketrommel som er passe stor til å håndtere vaskemaskinens kapasitet. Hvis ikke, vil du ha en mengde fuktige klær klar for tørking og bare kunne plassere noe av det i tørketrommelen! Tommelfingerregelen pleide å være å finne en tørketrommel med dobbelt så stor kapasitet som vaskemaskinen, men økt effektivitet i tørketrommelens ytelse betyr at du ikke trenger å følge den formelen. Likevel, hvis du har en vaskemaskin med en kubikkapasitet på 3,5 til 4,5 meter, se etter en tørketrommel med minst 7 kubikkmeter tørkerom. Dette vil også gi nok plass til å tørke større gjenstander, som en dronning eller dyner i king-size.

Hva er den beste typen vaskemaskin for meg?

Topplasting

Skiver med hengslet lokk på toppen var bærebjelkene i moderne vaskemaskiner i flere tiår. Disse skiver med topplast har en omrører som flytter klær i rustfritt stål, porselenemaljert stål eller plastkar.

Tidligere utvidet en senteragitator seg opp fra bunnen av karet med finner som ville presse og trekke klær. Selv om disse senteragitatorene fremdeles finnes på noen modeller på toppnivå av topplastende skiver, har mange modeller gått til en impelleragitator. Dette ser mer ut som en bunnplate i midten av vaskemaskinen, og den beveger klærne forsiktig rundt i vaskekurven under en syklus. Mens de nye omrørerne i impellerstilen er mildere på klærne, klager noen på at de ikke rengjør klær også.

Topplastende vaskemaskiner har fordelen av å slippe å bøye seg for å laste skittentøy eller tunge, våte klær. Dette kan bety mindre belastning på knær og rygg. Vær imidlertid oppmerksom på at noen høytrykksvasker har så dype kar at det kan være vanskelig å komme til gjenstander helt nede i vaskemaskinen etter at syklusen er ferdig. Noen mennesker har til og med vært nødt til å bruke en avføring for å laste ut vaskemaskinen med topplast. Dette er noe du bør vurdere hvis du ikke er veldig høy eller ikke vil ha bryet eller når dypt inn i vaskekaret. En annen ting å merke seg er at denne stilen med vaskemaskin har en tendens til å fortsatt la klær være litt mettet med vann, noe som gjør lengre tørketider en nødvendighet.

Topplastende vaskemaskiner er vanligvis de rimeligste vaskemaskinene å kjøpe, med noen modeller som starter under 370€. De mest fullstendige topplastende vaskemaskinene kan koste 900€ eller mer og ser like slanke og moderne ut som noen frontlaster maskiner, med kapasitet til å matche.

Frontlasting

Vaskemaskiner med frontdør har blitt stadig mer populære, delvis takket være deres store kapasitet. Generelt har disse vaskemaskinene kapasitet fra 4 til 5 kubikkfot, hvor mange faller i området 4,5 kubikkfot og noen når så høyt som 6 kubikkfot.

Vaskemaskiner som lastes opp foran, fikk også rask popularitet på tøyvasken takket være deres milde uro og vannbesparelser. I stedet for å fylle et dypt vaskekar med vann, bruker maskinens frontlasting mindre vann og bland det med vaskemiddel for å danne en konsentrert rengjøringsløsning som klærne tumles med under vaskesyklusen. Dette betyr mindre uro frem og tilbake på klær og mindre sjanse for t-skjorter å slå. Vannbesparelsene og mer delikat pleie av plagg betyr imidlertid også at det tar maskinen lenger tid å vaske klær - noe som har vært et frustrasjonspunkt for mange som konverterer fra topplastende skiver. Noen vaskemaskiner som er lastet på fronten på markedet i dag, inkluderer nå akselererte vaskesykluser som tar sikte på å løse dette smertepunktet.

En annen å huske på er at frontvaskerne ofte krever mer pleie og vedlikehold. For å holde trommelen og dørpakningene mugg og luktfri, må du sannsynligvis regelmessig lufte ut innsiden av vaskemaskinen. Dette kan være et problem og er kanskje ikke praktisk, avhengig av hvor vaskemaskinen din er plassert.

Fortsatt skiver er ofte veldig moderne og er ofte ettertraktet blant kjøpere av apparater. Inngangsprisen for en frontlaster er vanligvis rundt 520€, og noen modeller børster prismerket 1490€.

Stables

Velg et stabelbart sett for et vaskemaskin og tørketrommel som utnytter vertikal plass på vaskerommet ditt best mulig. Noen frontmonterte skiver har et tilgjengelig stablesett som lar deg montere den matchende tørketrommelen på toppen for å frigjøre gulvplass. Noen stabelbare vaskemaskiner og tørketromler kommer som en tilknyttet enhet, som ofte kalles et vaskerisenter.

Ting å huske på er det faktum at stabelbare vaskemaskiner og tørketromler generelt er modeller med mindre kapasitet. Hvis du har lettere tøybehov, kan dette ikke utgjøre et stort problem. Den andre potensielle ulempen er det faktum at tørketrommelens kontrollpanel og trommel vil bli forhøyet - så det kan være en ulempe å trekke den siste sokken fra tørketrommelen eller stille syklusen hvis du ikke er veldig høy.

Kostnaden for et stabelbart vaskemaskin og tørketrommelsett avhenger av vaskemaskinen og den matchende tørketrommelen du velger, men et typisk sett koster alt fra 1120€ til 1490€ eller mer. Tilknyttede enheter som et vaskerisenter koster rundt 900€, men disse vil sannsynligvis ha mindre kapasitet og med færre funksjoner.

Alt i et

Hvis du vil at en maskin skal gjøre alt (bortsett fra å brette klærne), kan det være en kombinasjon vaskemaskin og tørketrommel. Disse maskinene ligner en vaskemaskin foran, men tar oppgaven helt til ferdigstillelse. Etter å ha fullført en vaskesyklus, kan disse maskinene settes til å automatisk bytte til tørketrommemodus.

Topplastende vaskemaskiner har fordelen av å slippe å bøye seg for å laste skittentøy eller tunge
Topplastende vaskemaskiner har fordelen av å slippe å bøye seg for å laste skittentøy eller tunge, våte klær.

Dette er en stor fordel hvis du vil ha en "set-it-and-forget-it" vaskemaskin som ikke krever at du kommer bort og flytter våte klær inn i tørketrommelen. Hvis du har funnet en muggen mengde glemt tøy i vaskemaskinen mer enn en gang, kan dette være den perfekte vaskemaskinen og tørketrommelen for deg. Disse maskinene er også populære for personer med et lite vaskerom som bare har plass til en maskin - som en leilighet eller bobil.

Det er imidlertid verdt å nevne at bekvemmeligheten med vask og tørking fra begynnelse til slutt kommer med en lang syklus. Det kan ta flere timer før en mengde skittentøy kommer rent og tørt ut.

Alt-i-ett vaskemaskiner og tørketrommel er tilgjengelig i modeller uten ventilasjon eller ventilasjon. Ventiløse modeller krever ikke utvendig eksos, og har derfor flere muligheter for hvor du kan bruke dem. Du finner ofte disse i skap uten ekstern eksos eller i bobil. Imidlertid har kombinasjonsløs vaskemaskin og tørketrommel noen ganger klær som holder på litt fuktighet, selv etter at syklusen er fullført. Dette kan bety at du må la klærne lufttørke i noen minutter før du legger dem bort. Ventilert vaskemaskin og tørketrommel utfører generelt en grundigere tørkesyklus, men du trenger en ekstern ventilasjon for at enheten skal fungere skikkelig.

Generelt er folk ikke begeistret over den generelle ytelsen til kombinasjonsvask- og tørketrommelenhetene. Men hvis dette er den beste maskinen for din plass eller vaskerutine, kan du finne en modell som vil oppfylle merket. Forvent å betale alt fra 600€ til 900€ for en av disse maskinene.

Ledende produsenter

Når du handler for en vaskemaskin og tørketrommel, vil du sannsynligvis se at noen av de samme produsentene dukker opp konsekvent i forskningen din. Disse merkene har ofte løst de skitneste vaskeridilemmaene i årevis og tilbyr et bredt spekter av vaskemaskiner og tørketromler som passer til din spesifikke situasjon.

Samsung: Best kjent som en elektronikkgigant, det er ingen overraskelse at vaskemaskinene og tørketrommelen produsert av Samsung tilbyr mange funksjoner og tekniske integrasjoner. Det ser ut til at selskapet ofte presser grensene for den konvensjonelle vaskemaskin- og tørketrommelfunksjonaliteten, med funksjoner som en innebygd servant for forbehandling av flekker eller en ekstra uavhengig mini-vaskemaskin som er nyttig for delikate gjenstander eller ekstra små belastninger. Mange Samsung vaskemaskiner og tørketromler er fylt med sykluser og alternativer, inkludert damp, desinfisering og Wi-Fi-tilkobling.

LG: Hvis du leter etter et elegant utseende og tekniske integrasjoner, er LG vaskemaskiner og tørketromler store på begge deler. Med en serie med både topp- og front-loading vaskemaskiner og matchende tørketromler, er LG kjent for å tilby moderne utseende maskiner som også har smart tech-funksjoner, og mange er modeller med høy kapasitet. En ting å merke seg er at påliteligheten til elektronikken på LG vaskemaskiner og tørketromler noen ganger har blitt stilt spørsmålstegn ved frustrerte forbrukere. Likevel gjør de et attraktivt valg hvis du leter etter det siste og beste innen klesvask.

GE: GE har produsert vaskemaskiner og tørketromler i flere tiår, en velprøvd favoritt. De tilbyr et bredt spekter av modeller, som strekker seg over alt fra grunnleggende budsjettapparater til mer sofistikerte modeller med høyere kapasitet. Selv om enhetene ikke er så prangende eller funksjonsdrevne som noen av konkurrentene, imøtekommer disse maskinene tøybehovet til et stort antall forbrukere.

Kenmore: Et populært navn for husholdningsapparater i årevis, Kenmore har nylig skiftet fokus og selger vaskemaskiner og tørketromler (sammen med andre apparater) nesten utelukkende gjennom Amazon. Oppstillingen av vaskemaskiner og tørketromler inkluderer front- og topplastemaskiner, med mange som kombinerer klassisk utseende med oppdaterte funksjoner. For eksempel tilbyr Kenmore en vaskemaskin med topplast som trosser forventningene ved å ha 6,2 kubikkmeter plass - som er nok til 32 håndklær! Slike kavernøse kapasiteter kunne tidligere bare forventes i frontlaster maskiner, men Kenmore skyver det overgår forventningene med denne og andre modeller.

Amana: Et budsjettvennlig merke, Amana tar sikte på å produsere grunnleggende vaskemaskiner og tørketromler som vil dekke hverdagens tøybehov uten å bryte banken. Du vil ikke finne maskiner for frontlasting eller enheter med mange ekstra funksjoner, men disse apparatene vurderer ofte bra for inngangsnivåmodeller.

Garantier og tilbehør

Når du har valgt vaskemaskin og tørketrommel, kan du tro at beslutningstaking er ferdig. Men det er fremdeles noen andre ting du må vurdere som kan forlenge ytelsen til den nye dynamiske duoen din eller gjøre vaskeridagen lettere.

Garantiene på vaskemaskiner og tørketromler er ikke spesielt langvarige. De fleste produsenter tilbyr bare en grunnleggende 12-måneders beskyttelsespolicy. Imidlertid tilbyr mange av de største aktørene i spillet (inkludert LG, Samsung og Kenmore) utvidet garanti på vaskemaskinmotorer og tørketrommel - i noen tilfeller kan denne garantien være så lenge som 10 år. Ytterligere garantidekning kan være tilgjengelig gjennom forhandleren, og det kan være noe å vurdere hvis du investerer en seriøs sum penger i et avansert vaskemaskin og tørketrommelsett. Så det kan være lurt å undersøke de beste stedene å kjøpe en vaskemaskin og tørketrommel sammen med hvilken type maskin du vil ha.

Når det gjelder tilbehør, er sokkler populære for vaskemaskiner og tørketrommelsett foran - siden de vil heve åpningen på enhetene. Dette reduserer belastningen på rygg og knær når du laster og losser maskinene. Mange sokkler har innebygd lagringsplass, som er et praktisk sted å oppbevare vaskemiddel, tøymykner og flekkfjerner. Stablesett er også tilgjengelig for vaskemaskiner og tørketromler. Som nevnt tidligere, vil denne maskinvaren tillate deg å montere tørketrommelen over vaskemaskinen, noe som sparer plass.

Hvis du kjøper en elektrisk tørketrommel, ikke glem å sjekke om stikkontakten din har en 3 eller 4-polet konfigurasjon. Hvis det er 4-polet sort, må du kanskje kjøpe en matchende strømledning til den nye tørketrommelen din hvis den bare er utstyrt med en 3-polig versjon.

Til slutt, for WiFi-aktiverte apparater, ikke glem å laste ned produsentens app for å kontrollere vaskemaskinen eller tørketrommelen. Disse appene er vanligvis gratis og lar deg spore vaskesyklusen din i sanntid og til og med starte eller forsinke sykluser i noen modeller.

Klar til å kjøpe? her er noen av våre favoritt vaskemaskiner og tørketromler:

 • Det beste settet med vaskemaskin
 • De beste vaskemaskinene
 • De beste tørketrommelene
Beslektede artikler
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail